събота, 19 ноември 2011 г.

Техники за ремонт на междуличностните отношения и постигане на хармония

В отношенията с хората участва фактор от важно значение – това е вашият начин на мислене в определени ситуации. Ако желаете да подобрите връзката си с другите, то следните стъпки и техники биха могли да бъдат от полза за поправка на влошени междуличностни връзки и изграждането на по-позитивна гледна точка към околния свят и неговите обитатели.

                        

* Спрете да трупате обида и чувство на възмущение в себе си – това е сигурен начин да прецакате отношенията си с някого.

* Спрете да мрънкате и да се оплаквате – използвайте времето и енергията си да промените ситуцията в желаната насока.

* Спрете да не казвате каквото мислите – няма как другите да отгатнат мислите и настроенията ви. Общувайте редовно с близките и резултатите няма да закъснеят.

* Не сте центъра на вселената – слънцето не се върти около вас, а около света. Приемете този факт, колкото и да не ви се иска/вярва.

* Спрете да лъжете – рано или късно истината винаги излиза наяве и ще попаднете в конфузна ситуация.

* Спрете да обвинявате другите за собствените си неуспехи – така няма да стигнете до никъде. Ако търсите вината у другите за своите проблеми, то отричате собствената си отговорност – отказвате да контролирате случващото се и дразните хората покрай себе си.

* Спрете съмненията – щом мислите, че няма да постигнете нещо, значи най-вероятно сте прави. Но нека колебанията ви не пречат на плановете и мечтите на другите.          
                                        (Сандипа)

* Престанете да прекъсвате – да поправите някоя очевидна грешка е едно, но непрекъснато да пробутвате мнението си – нещо съвсем различно. А и трудно се спори с телевизор.

* Не бъдете егоист – в една връзка получавате това, което давате. 

* Не съдете другите – всеки знае през какво преминава в определен момент от живота си. Вие не винаги знаете всичко за другите, нито те – за вас.

* Не се занимавайте с клюки – наранява хората и вреди на репутацията ви.

* Спрете да давате неизпълними обещания – не обещавайте повече отколкото може да направите, но при възможност помагайте  повече.

*  Спрете отбранителната тактика на поведение – само защото някой има различно от вашето мнение, не означава, че някой греши. Бъдете отворен за новото. Така може да постигнете много хубави резултати.

* Не сравнявайте хората – няма двама души еднакви. Всеки има своите преимущества и силни страни. В противен случай се борим против собствената си природа и се състезаваме сами със себе си в обречена битка.

* Не очаквайте хората да са перфектни. „Перфектен” е враг на „ добър”. Хората са такива, каквито са – със своите слабости и силни страни. Приемете ги такива. Нещо само добро е почти невъзможно да се открие.                         

* Спрете да се опитвате да бъдете всичко за всеки – невъзможно е. Но да накарате някой да се усмихне – може да означава много за него. Така допринасяте за промяна към по-добър свят. Просто стеснете кръга и фокусирайте усилията и вниманието си върху по-ограничен брой участници.

* Спрете да пречите на другите, ако не можете да си поемете вашата отговорност. Дори да можете да изклинчите от ситуция, не означава непременно да го правите. Всъщност, правете това, което ви съветва сърцето. То рядко греши.

* Не правете от мухата слон – всички грешат, гадостите просто се случват понякога. Не си докарвайте  излишен стрес и го спестете и на близките си. Задайте си въпроса: „ След година ще има ли някакво значение?” . При  отрицателен отговор, забравете грижите.                               

* Не драматизирайте – бягайте от чуждите драми и избягвайте да създавате свои. Излишни нерви.

* Спрете да давате съвети и се вслушайте в това, което ви казват. Колкото по-малко давате съвети, толкова по-добре. Хората имат нужда някой да ги изслуша, да ги насърчи, а не да философства, размахвайки пръст. 

И най-главното, отношенията ви със самия себе си са най-важни. Така че – работете върху себе си и развивайте тази връзка в успешна насока. Както вече съм споменавал, най-труден е ремонтът на човешката душа.             
                    
                                             (К. Моне)             
              
С пожелание да откриете хармонията в себе си ;)Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)