неделя, 6 ноември 2011 г.

10 начина да подобрим работата на мозъка

10 начина да засилим дейността на мозъка
 
Чували сте, че използваме приблизително 10% от мозъка си, докато останалата част бездейства. Нарастващата зависимост на съвременния човек от технологиите и електронните уреди  може да доведе до намаляване на качеството на когнитивните (познавателните) ни способности.
Независимо от различната степен на интелигентност или качеството на наследените гени – може да се постигне засилване на мозъчните функции чрез набор от упражнения, които стимулират дейността на невроните.
С редовни тренировки могат да се подобрят паметта, способността за вземане на решения, скоростта, вниманието и гъвкавостта на мисловните процеси, за да се активират неизползвните части на сивото вещество.
Ето как може да се постигне това без употреба на витамини, енергийни напитки или други добавки.


                               

* Техники за трениране на паметта

Използвайте въображението, измисляйте рими, разделяйте по-големите числа на по-малки порции, правете асоциации, колкото по-ярки и запомнящи се – толкова по-добре, за да запомните различни имена, дати и други детайли. 

* Учете чужд език


Това е отлично средство за трениране на мозъчните клетки, който ви гарантира редовна доза от умствени упражнения.
Препоръчва се метод, който комбинира музика и реч. Така на фона на мелодичните ритми повтаряте думи и фрази, които остват в дългосрочната памет, след като веднъж са се намърдали в мозъка. Смята се, че така се помни по-добре отколкото, ако само се слуша нещо или се чете текст. Децата по този начин често научават повече изрази, когато са римувани.


                   
                                  

* Пишете

Воденето на дневник, писането на блог е чудесен метод за умствена тренировка, водеща до повишаване на самочувствието и достигане на вътрешни прозрения. Не е необходимо да печелите литературни награди, но у вас може да се крие талант, който да развиете, дори бихте могли да имате финансови приходи от собственото си литературно творчество.


                          

* Тренирайте

Често се говори, че тренировките помагат за борба с депресията и за подобряването на психическото здраве, защото се освобождават ендорфини, смятани за хормони на щастието. Повишените нива на кислород в мозъка водят до изостряне на мисловните процеси. А и дори скептиците ще се съгласят, че няколко килограма по-малко чрез физически тренировки, не се отразяват никак зле на самочувствието и имат положителен ефект върху психиката като цяло.

* Алтернативни занимания

Целта е да се стимулират онези части от мозъка, които обикновено не участват в ежедневните занимания. Като начало – използвайте лявата ръка (ако основно си служите с дясната) за миенето на зъби или вземайте душ/обличайте се със затворени очи, минете по нов маршрут до работа, за да стимулирате и засилите нервните връзки. Използвайте лявата ръка, за да контролирате компютърната мишка, дръжте с нея дистанционното на телевизора или телефона. Не се тревожете, че усещате дискомфорт – мозъкът ви усвоява ново умение.

                        

* Медитирайте

Просто намерете някое спокойно местенце у дома или на работното място и за десетина минути освободете съзнанието от всичко излишно. Така може да подобрите когнитивните си способности. Освен това, медитирането помага за справяне със стреса и тревожността.

* Метод на бързото четене

Най-голямото предимство е, че за кратко време получавате повече информация. Ако се научите да четете така, ще засилите паметта си, а по-основни данни ще бъдат съхранени в дългосрочната, което е добре за служебните и лични отношения.
Не фокусирайте вниманието върху само  една, а го насочете към цяла група от думи. И се опитайте да не помръдвате с устни докато четете, забавя процеса.


                                    
* Решавайте пъзели, кръстословици, логически загадки

Последното е за предпочитане, най-добре стимулира мисловните процеси. Кръстословиците в последните години повтарят едно и също и едва ли ще помогнат особено. Судокуто и различни игри с асоциации също са добра идея.


                              

* Развийте творческите си заложби

Не е необходимо да започвате с композиция от лук, корнишонче и глинена съдинка на жълт фон (каквито спомени имам от ранните ученически години), но може да се окаже добро упражнение – тренирате координацията на ръката с мозъка, сръчността на пръстите. Креативното изрползване на ръцете включва дясната половина на мозъка и спомага за развиването на умения като разрешаване на проблеми и засилване на концентрацията.


* Пейте


Не е нужно да се показвате пред публика, в банята под душа също има положителен ефект от извличането на неврологични ползи от тренировката на дясното полукълбо на мозъка.

                            


Ремонт на черна и бяла техника, извънгаранционен сервиз, монтаж и поддръжка, консултант ВЕИ, инвеститорски контрол външни и сградни инсталации, графично оформление на рекламни и технически материали, преводи от/на английски/руски езици, editing/proofreading, създаване, оформяне и корекция на съдържание за уеб, текстове, официални писма, поздравления, слогани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)