четвъртък, 3 ноември 2011 г.

Как да спипаме лъжеца с няколко прости трика

Как да хванем лъжеца


Има различни начини да разберем дали някой ни лъже. Най-издаващите са нелогични действия спрямо цялостното поведение на кандидат-лъжеца. Вгледайте се в изражението на лицето или в дребните движения на ръце, крака, стойката на тялото и ще разберете за какво става дума. Това е възможно поради факта, че различните неволеви функции като дишане, потене, сърцебиене и други се контролират на подсъзнателно ниво.
Когато някой се опитва да лъже, дори да контролира лицевото си изражение и тона си, посъзнанието ще изпраща сигнали като реакция към случващото се. Именно тези подсъзнателни сигнали показват дали някой скрива истината.
Разгледайте някои от методите, базирани на психологически проучвания и доказани факти, представени в съвсем сбит вид – могат да ви бъдат добър помощник, ако искате да уличите някого в изричането на неистини.


                        

* Езикът на тялото – Казващите лъжи обикновено се опитват да скрият дланите си и не седят в изправена и естествена стойка, избягват да ви гледат в очите, пипат си носа, ушите, врата (сякаш сами осъзнават недостоверността на изреченото и се опитват да спрат или не чуят собствените си думи).
* Насочването на погледа в определена посока – според НЛП (нервно-лингвистично програмиране) – ако погледне в ляво и нагоре щом попитате нещо – най-вероятно създава визуална представа за предстоящата лъжа. При левичарите обаче е наопаки.


                          

* Липсата на логическите звена и връзки – ако някои лъже, то разказа може всеки път, когато го обсъждате, да се променя. Понякога лъжецът забравя дума, добавя или премахва детайл.
* Проява на чувство на безпокойство - почти всички, които не казват истината се чувстват неловко. Силата на това чувство зависи от това доколко е печен  е мошеника. Ако забележите нервност и безпокойство, започнете да говорите по темата колкото можете повече, за да засилите тези прояви. Следете за – гризене на нокти, потене, потропване с крачета, бърникане по джобовете (може би търсейки истината из тях), невъзможност за стоене нормално, непрекъснато ставане от мястото, подсвиркване на мелодийки, кършене на пръстчета.
* Избягване на темата – ако някой иска да скрие нещо, то ще избягва да говори за това. Опитайте да подхванете тема, свързана със съответната, но без конкретно и точно да споменавате проблемната и обърнете внимание дали събеседникът ви няма да се опита рязко да я смени или прескочи.


                  

* Липса на увереност – освен ако не е специално трениран или обучен, то непременно ще се чувства несигурен. Ще говори с по-нисък тон на гласа, и няма да изглежда достатъчно самоуверен.
* По-бавно темпо при говорене – докато лъже, говорещият измисля събитията и като резултат – не говори с нормална бързина, често спира, накъсва разказа сякаш се чуди какво да каже или как да запомни изреченото.

Гледащият ви право в очите майстор ви пожелава разкошен ноемврийски ден и отлично настроение ;)


                          
Ремонт на черна и бяла техника, извънгаранционен сервиз, монтаж и поддръжка, консултант ВЕИ, инвеститорски контрол външни и сградни инсталации, графично оформление на рекламни и технически материали, преводи от/на английски/руски езици, editing/proofreading, създаване, оформяне и корекция на съдържание за уеб, текстове, официални писма, поздравления, слогани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)