петък, 11 ноември 2011 г.

За кондензаторите и тяхната роля в електрическите прибори

За кондензаторите и тяхната роля в електрическите прибори




                           

Кондензаторите са обособена група електрически елементи и се използват най-често в електрическите прибори и машини. Те присъстват и в най-елементарните електрически вериги, както и в най-сложните електронни системи. Използват се много разновидности по предназначение и капацитет, размерите им варират от миниатюрните SMD, до големите колкото чаша пускови кондензатори.
Ще се спра само на някои видове кондензатори поради това, че често пъти са причина за повреди в електронните и електрически прибори.
На първо място ще посоча елекролитните кондензатори в битовата електроника. Те имат неприятното свойство да „остаряват”, тоест изсъхват въпреки добре херметизираните си корпуси. В резултат на това изсяхване, губят електрическите си свойства и нарушават напълно работата на електронната система, в която са поставени. Като елементарен пример ще посоча това как филтриращите кондензатори в захранването на телевизорите, когато остареят стават причина за отказ на захранващия блок и от там и неработещ телевизор.


        


Подобно свойство имат и пусковите/работните кондензатори на електродвигателите, които работят на 220 волта. В случая кондензаторите дефазират тока в една от намотките, казано по-простичко завъртат електродвигателя в първия момент на пускането му. В този смисъл, когато тези кондензатори остареят, двигателят само бучи и не може да тръгне и в резултат пералната или сушилна машина не работи.

                   

Спрях се само на някой видове кондензатори, които въпреки че струват от стотинки до няколко десетки лева, играят важна роля в битовата техника и са честа причина за повредите в тези уреди.


Ремонт на черна и бяла техника, извънгаранционен сервиз, монтаж и поддръжка, консултант ВЕИ, инвеститорски контрол външни и сградни инсталации, графично оформление на рекламни и технически материали, преводи от/на английски/руски езици, editing/proofreading, създаване, оформяне и корекция на съдържание за уеб, текстове, официални писма, поздравления, слогани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)