сряда, 9 ноември 2011 г.

Телевизорите - Китай vs Турция

Още нещо за телевизорите, платките и електронните компоненти.


В тази връзка, искам да споделя своето мнение и техническа преценка на база скромния си сервизен опит и наблюдение за качеството на изработка при различните производители на телевизори и друга битова електроника. В момента в България масово се предлага електроника, произведена предимно в Китай и Турция. Какво е качеството при тези производители? Ето и моите наблюдения :


                      


* Произведените в Турция телевизори основно използват шаситата на Вестел - Турция.  Какво се  вижда още от първия оглед на платката :
-  най-често има празни места, тоест производителят е променил оригиналната схема и е спестил определено количество елементи;
- качеството на спойките е  лошо - има много „студени” спойки, често срещано е презапояването на елементи след изработването на платката;
- при презапояване или смяна на елементи се открива, че припоя е с лошо качество и по- висока температура на топене;
- много често електронните елементи са с съмнително качество и произход, което оказва влияние на работата на изделието;
- най-големият проблем при диагностиката на такива платки е наличието на пукнати писти и SMD елементи;


                             


* При произведените в Китай електронни изделия има огромна разлика в качеството – произведените за реномираните марки се отличават от тези на новите и неутвърдени такива.
- елекронните платки за реномираните марки са с добро качество на изработката, но и те понякога страдат от болеста на „студената” спойка;
- при произведените за нереномирани марки изделия качеството е различно - от добро до много ниско, лоши спойки, некачествени елементи и наличие на други неприятни изненади.


                         
                                                

Като краен извод, аз лично бих избрал китайско изделие , но нека бъде с реномирана марка. И все пак, хубаво е да не забравяме и елемента на късмета при покупката на каквото и да е изделие, без значение на производител и търговска марка!


Ремонт на черна и бяла техника, извънгаранционен сервиз, монтаж и поддръжка, консултант ВЕИ, инвеститорски контрол външни и сградни инсталации, графично оформление на рекламни и технически материали, преводи от/на английски/руски езици, editing/proofreading, създаване, оформяне и корекция на съдържание за уеб, текстове, официални писма, поздравления, слогани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)