вторник, 16 август 2011 г.

Майсторски тренировки за паметта


Случва се поради редица причини – възраст, претовареност, разсеяност, липса на интерес и др. да не можем да припомним/запомним някои подробности или основни носители на информация. Препоръчва се да се тренира паметта, за да не остарява мозъка с бързи обороти – нещо, което не се използва рационално е нормално да дегенерира. Спомням си преди доста години един възрастен господин, който тренираше паметта си през зимата като учеше сам френски думи и стенография(!), а беше на над 75 години.
Предлагам 7 кратки съвета за запазване на остротата на ума:
- Тренирайте умствената активност както физическите тренировки поддържат тялото във форма, така стимулирането на различни умствени дейности помага. Можете да решавате кръстословици, да прочетете част от вестник/списание/сайт, които обикновено пропускате.
- Редовно излизайте с приятели – по този начин държите стреса и депресията настрани, а те допринасят за загубата на паметта, особено ако живеете сам. Канят ли ви на вечеря – идете.
Водете си записки или използвйте органайзер, направете списък с текущи задачи. Определете си място за портфейла, ключовете и други дребни, но нужни предмети.
Концентрирайте се върху информацията, която трябва да запомните. Ограничете дистракторите до минимум.
Хранете се здравословно – плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, риба, месо без тлъстини. Повече течности (вода, не алкохол) помагат.
Не забравяйте физическата активност – снабдява мозъка с кислород. Разхождайте се поне половин час на ден, ако нямате възможност за по-сериозни натоварвания.
Спазвайте лекарските препоръки при хронични заболявания като диабет, високо кръвно налягане и др. Някои медикаменти могат да повлияят на паметта негативно.
И още нещо...обаче го забравих. Ще го споделя друг път.
Усмихвайте се повече. И пожелавам спокойна вечер на всички ;)


Към това се прибавя, че паметта ни фалшифицира, за да ни накара да живеем. Тя се опитва да смекчи непоносимото посредством патината на забравата. - Ремарк

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)