петък, 12 август 2011 г.

Майсторът, брака и ... хитрата сврака с двата крака ;)

Едва ли мога да кажа нещо ново за брачния съюз и причините, които карат двама души да свържат съдбите си, да заживеят и останат(!) заедно, особено в модерните посткомунистически/демократически и прочие реалности в милата ни България. Хубаво е, че партньорите могат да живеят заедно с години без формализиране на отношенията си, нещо скандално и немислимо преди двадесетина години в условията на зрелия соц. Но рано или късно повечето хора си намират майстора/по-добрата половинка.

Интерес представляват възгледите на Дънов  за брака и партньорството. Учителят утвърждава следната теза: за пълноценната връзка между мъжа и жената не са нужни формалности (документи, свидетели, подписи); най-важно и определящо е взаимното доверие, разбирателството, искрената обич и на първо място – чувството за отговорност.

Има различни гледни точки и становища по темата – официален брак или на семейни начала, но съвети е безмислено да се дават, защото всеки случай е уникален и строго индивидуален. 

"Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно по своему."  – споделя Толстой  в "Ана Каренина" и тук трябва да се съглася с него. Има много съвети за спокоен и щастлив съвместен живот, но най-важните добродетели и чисто човешки качества според мен са взаимно уважение, търпение, толерантност, склонност към компромиси и още много хитринки и трикове.„Тайната на щастливия брак си остава тайна” – пише Хени Йънгмън, а Барбра Стрейзънд пита закачливо: „Защо трябва една жена да се мъчи цели 10 години да променя мъжките навици, а после мрънка, че това не бил човекът за когото се омъжила?”. Ницше пък заявява в категоричния си стил: „Не липсата на любов, а липсата на приятелство прави брака нещастен”.


Е, аз съм привърженик на брачната институция и днес за мен има повод да честитя годишнината от сключването на брака ни на моята съпруга и да поискам да бъдем заедно дълго време, напук на трудностите, които съпътстват много български семейства в условията на икономическа рецесия, задгърбили проблемите да вървим заедно по неравните пътеки, които съдбата е отредила за нас.

Честита годишнина! :)


http://www.youtube.com/watch?v=4Rn8KORS1_0&feature=relatedНяма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)