неделя, 21 август 2011 г.

Майсторът, краят на неделния ден и ...Гоген

Пол Гоген (1848 – 1903) спада към постимпресионистите и се нарежда сред водещите художници на това течение в изкуството.

Заради политическите убеждения на баща му – журналист – трябвало да напуснат Франция. Отправили се към Перу, понеже майка му имала перуанска жилка.
Гоген започнал кариерата си като брокер в Париж. На първата изложба на импресионистите през 1874 бил пленен от стила им и това повлияло на избора му да се реализира като художник. Банката, в която работел, имала финансови проблеми и той останал без друга работа. Така имал време да се захване с рисуване през цялото време. Влияние върху творчеството му оставили Писаро, Ван Гог, Дега, Сьора, но по-късно развил уникалния си стил. Разривът с импресионистите настъпил след творбата му Видение след проповед”, където се опитал да изобрази вътрешните чувства на своите герои. Тази творба отбелязва зараждането на нов стил – а именно – символизма.
Този период бил продуктивен за Гоген, но той се отправил към Таити за две години в търсене на идиличен живот за претворяване(1891-1893), а през 1895 се завърнал и останал до края на дните си там. Под въздействие екзотичните островни селища, хора и култура стилът му еволюирал до отразяване на примитивните форми и ярки цветове на на Тихоокеанските острови. Невероятните  му образи на  местните полинезийки  се нареждат сред най-красивите картини на съвременността.

 „Животът е просто миниатюрна част от секундата. Безкрайно малко количество време, за да сътворим нашите желания, мечти, страсти.” – Пол Гоген

Нека с пъстротата на картините на Гоген и дръзките образи, с дълбоко заложените чувства на персонажите му и тяхната сложност и простота в същото време, с контраста между българската действителност и екзотиката от отминали векове,  Ви пожелая една невероятно пъстра, свежа и позитивна седмица! 


http://lxpress.alle.bg/ Ремонт на черна и бяла техника, извънгаранционен сервиз, монтаж и поддръжка, консултант ВЕИ, инвеститорски контрол външни и сградни инсталации, графично оформление на рекламни и технически материали, преводи от/на английски/руски езици, editing/proofreading,
създаване, оформяне и корекция на съдържание за уеб, текстове, официални писма, поздравления, слогани 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)