събота, 27 август 2011 г.

Съботен миш-маш

Името на шестия ден от седмицата е посветено и произлиза от това на римския бог Сатурн (на латински е  ‘dies Saturni’ – day of Saturn, а на старогръцки - ‘hemera Khronu’ – day of Cronus) или старогръцкия  - Кронос.


Сатурн е римски бог на замеделието и се смята, че управлявал Земята, когато царяла ерата на щастие и добродетели.  А Кронос властвал над вселената, докато не бил детрониран от сина си Зевс.
Тъй като цвета на Сатурн е морав/пурпурен или черен древната система за здраве и дълголетие Аюрведа (тази древна наука е призвана да ни даде разбирането за връзката на душата с Бога и начина за постигане на съвършен живот),  основаваща се на холистичната медицина , препоръчва носенето на такъв цвят дрехи, както и близост до цветя в лилаво-червеникав нюанс.

При холистичната медицина човек се разглежда като съставен от три основни нива със свои енергийни полета:  умствено – духовно, емоционално – психическо и физично – материално ниво.


Във фолклорните вярвания и митове съботния ден бил предпочитан за лов на вампири. По нашите балкански държавици се смятало, че човек, роден в събота бил особено подходящ за ловец на вампири, понеже можел да ги види докато са невидими.Големият процент престъпления, които се извършват в събота вечер довежда до влизането в употреба на нов идиоматичен израз, разпространен в САЩ и Канада - ‘Saturday Night Special’, означаващ всеки евтин пищов.Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)