сряда, 17 август 2011 г.

Гимнастика за ума - няколко факта за съня преди лягане


Сънищата от време отколно са предизвиквали човешкия интерес. Смесица от символи, мистицизъм, суеверия и преживявания изграждат сложния им многолик свят.
Дори в древен Рим някои от сънищата били разглеждани от Сената и интерпретирани като съобщения от боговете. Тълкувателите придружавали важните особи по време на войни и походи.
Много творци получават вдъхновение по време на сън.
Защо обаче сънищата са толкова интересни? И колко знаем за тях?
Излагам някои факти, като съм далеч от идеята, че изчерпвам темата :
- 90% от сънуваното се забравя в първите 10 мин. след ставане от сън.
- Незрящите също сънуват. Загубилите зрението си през някой етап от живота си могат да сънуват образи, а тези, които са незрящи по рождение също имат живи сънища, формирани под въздействие на останалите сетива – мирис, докосване и др.
 - Всички сънуват, освен хора, страдащи от изключително тежки психологически разстройства. Ако мислите, че не сънувате – просто не помните какво е било преди да се събудите.
 - В сънищата си виждаме лица, които вече сме срещали, дори да не ги помним. През живота си срещаме хиляди различни типове лица, осигуряващи материал на мозъка да ги трансформира в съня ни.
 - Не всички имат цветни сънища.12% сънуват черно-бели образи. При младите само 4.4%. Обясняват го с влиянието на съвременната визуална техника.
 - Сънищата са свързани със символи. Ако сънувате определен предмет, сънят най-често не е за това (спомнете си Юнг, Фройд).
 - Емоциите – най-често сънуваната е тревожността. За съжаление, негативните преобладават над положителните.
 - Може да преминете през 4 до 7 различни сънища на вечер в продължение на час-два.
 - Животните също сънуват. Много проучвания показват, че животните имат същите мозъчни вълни като човешките по време на сън. Наблюдвайте куче или коте докато спят – правят движения с лапички сякаш бягат и издават различни звуци – уж преследват нещо. (Моята котка е прекрасен пример за това – мрънка, скимти, потрепва и се вълнува като наяве)                                        (Котката на Майстора доволно дреме)
 - Мозъкът интерпретира по свой начин външните дразнители и ги прави част от съня ни. Например, чуваме истински звук, който бива инкорпориран в съня. Чуваме музика от някъде – сънуваме, че сме на концерт.
 - Мъжете и жените сънуват различно. В сънищата на силния пол 70% от участниците са мъже (!) и като цяло емоциите са по-агресивни. Дамите сънуват по равно количество участници и от двата пола.
 - Между 18-38% процента от хората признават, че са имали пророчески сънища и усещане за déjà vu. Смята се, че този процент е по-висок – 63-98%.
 - Ако хъркаш – не сънуваш. Няма обаче достатъчно научни факти в подкрепа на тезата.
 -  По време на сън може да изпитате оргазъм, силен и разтърсващ като в реалността. А някои твърдят, че усещането е било далеч по-чувствено и експлозивно.

Вие какво сънувахте снощи?


„Сънувам картините си след това рисувам сънищата си” – Ван Гог
„Интерпретацията на сънищата е царския път към опознаване на подсъзнателното” - Фройд

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)