петък, 19 август 2011 г.

Майсторът пътешества назад във времето


Каквото и да се каже за древните египтяни, никога няма да е достатъчно. Нацията, която остави на света грандиозните пирамиди, има и редица други обогатяващи цивилизацията постижения.
Като начало - жените се кичели с богато украсени бижута, носели перуки, мъжете практикували спортни занимания – бокс, борби, фехтовка, а децата играели различни игри, разчертани върху дъски, използвали кукли и други играчки. Откритията им се разпростират в различни сектори на обществения живот – от мода до селско стопанство и най-чудното е, че влиянието може да бъде проследено и в съвременната цивилизация.
Ето съвсем накратко част от древното египетско наследство:
- Околоочният грим – по важност не може да се сравнява с откриването на огъня, но е нещо, което е оцеляло през вековете. От изобретяването му преди 4000 пр.н.е. до момента – винаги е бил на мода. При египтяните социалният статус и външността вървели ръка за ръка – по-знатните щедро използвали грим, а и се смятало, че предпазва от лоши очи, както и че лекува някои очни болести.
- Египетската писменост датира от преди 6000 години пр.н.е. В началото използвали пиктограми и всяка описвала съответни думи. С течение на времето добавили и други елементи, подобни на букви, за да изразят звуци и други символи. Целта била да изпишат имената си и да отразяват абстрактни идеи. Днес египтяните се славят като откриватели на йероглифите – смесица от букви, срички и идеограми, изразяващи цели думи.
- Никой не отрича ролята на китайците в изобретяването на хартията 140 години преди Христа и по този начин променяйки световната култура завинаги, но се пренебрегва малко факта, че хиляди години по-рано египтяните създали заместител на хартията от папирус. Това растение, подобно на тръстика, расте в блатистите местности край Нил, а и не само. Освен здрави, издръжливи листа, от него произвеждали корабни платна, сандали, рогозки и други необходими за живота ежедневни вещи.
Процесите на обработка и получаване на папируси били дълги и пазени в тайна, която била разбулена едва през 1965.
- Не може да се пропусне създаването на календара – толкова важен за земеделската им система, в противен случай не биха знаели кога започват ежегодните наводнения. Разделяли годината на три сезона – пълноводие, сеитба, прибиране на реколтата. Всеки сезон се състоял от 4 месеца по 30 дни. Между прибирането на реколтата и излизането на Нил от коритото добавяли 5 дни за религиозни чествания – когато почитали децата на своите богове.

 

Египет продължава да крие много тайни и загадки, които, надявам се някой ден нашата високо технологична цивилизация да разбули. Много мистерии тънат във вековния прах на времето, дали своя ценен принос на човешката цивилизация, но нишката с настоящето съзнателно или не е била прекъсната и това дава поводи за множество спекулации, теории и проучвания.Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)