неделя, 28 август 2011 г.

Неделен миш-маш

Произходът и значението на името на неделния ден в Европа е посветен на слънцето (на латински е ‘dies solis’, а  на старогръцки -‘hemera heli(o)u’- превеждащи се ден на слънцето). При нас е свързано с това, че си почиваме (дори и Бог не е работил тогава, а е почивал от Сътворението на света и  произлиза от глагола "не деля" - старобългарски "нет дела")
Слънцето е главната звезда в нашата слънчева система и неговата енергия поддържа целия живот на земята. Затова родените в неделя се смятат за късметлии, тъгата им е кратка, а радостта им трае дълго, те са здрави и богати. Смята се, че този ден от седмицата е благоприятен за започване на лечение, защото именно тогава започва възстановяването на организма.


 Според нашенски поверия – не се чисти, за да не изхвърлите с боклука и парите, не бършете прах, за да не избършете късмета си за следващата седмица (добро оправдание на мързеливички домакини, но знае ли човек).
Според международния календар неделята се смята за седмия и последния ден от седмицата. Но при евреи и мюсюлмани е първи ден от седмицата и затова работен.
Аюрведа препоръчва носенето на дрехи с розови, червеникавокафеви, розово-червеникави нюанси и близост до цветя с такива разцветки.

         
За повечето хора неделята е главно ден за почивка, който да прекараш с най-близките, практикуване на спорт, занимания с хоби,  както и възстановяване на силите след съботната вечер, когато са вилняли по клубове и дискотеки.
Обикновено се сервира по-специален обяд – във Великобритания печено месо (ростбийф) с картофи и гарнитура, както и задължителният Йоркширски пудинг, който се прави от тесто, подобно на палачинка и се пече в тава или в малки формички за кейк.


Важен момент е, че всичко несвършено през изминалата седмица обикновено бива започвано в късния неделен следобед, отчаяно опитвайки се да се наваксат закъснели срокове по проекти, задачи, домашни работи.
Май е време да се замислим за новата седмица и нейните предизвикателства, предстоящи пред толкова крехката ни човешка природа, склонна към различни изкушения и неочаквани обрати. Какво пък – животът е такъв, какъвто съумеем да го направим, малко намеса на звездите и щипка божествено желание.

И само още нещо – не хвърляйте боклука в понеделник сутрин – късмета ще избяга от Вас за цялата седмица;)

А от мен – пожелание за успешна, здрава, щастлива нова седмица!http://lxpress.alle.bg/ Ремонт на черна и бяла техника, извънгаранционен сервиз, монтаж и поддръжка, консултант ВЕИ, инвеститорски контрол външни и сградни инсталации, графично оформление на рекламни и технически материали, преводи от/на английски/руски езици, editing/proofreading,създаване, оформяне и корекция на съдържание за уеб, текстове, официални писма, поздравления, слогани
 
http://www.youtube.com/watch?v=2BXLQT91KjY&playnext=1&list=PLF4C6E5AC6AC9622F

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)