сряда, 5 юни 2013 г.

Дъжд провокатор, щъркелово гнездо на купола на стара църква и каручката на времетоПокрай празниците, които изминаха, пътувах на гости при роднини. Пътят беше прилично дълъг, автобусът имаше проблем с климатика (вместо да охлажда, духаше топъл въздух). Типично по български – нещо се поврежда, когато не трябва и ефектът е точно обратен на очаквания. Кротувах, пропуснах да давам акъл на шофьора, не се правя на майстор, ако не ме питат или не се налага спешен ремонт или сервиз. Поправиха го след консултация с майсторите от гаража на фирмата. 

Ремонт lxpress - размисли, породени от дъждовно време


Пътьом наблюдавах през прозореца отминаващите села и полета отстрани на магистралата, бързо като отредените дни на човешкия живот, като кадри от кинопреглед от времето на соца – неясни, скоростно показани и сменени с нови. Прозорците на автобуса, пазещи отпечатъци от нечии пръсти, с перденцата с цвят на печена сиена, се превърнаха в един екран на телевизор – свободно гмуркане в море от спомени – това се излъчваше, прихванато от антената на носталгията. 

Дървета, все още неразлистени, изправени като самотни старци на фона на  новите зелени полски килими (началото на май), стара църква с гнездо на купола, където всяка година се завръща двойка щъркели и отглеждат своите малки – символ на приемствеността, спомена за мястото, нуждата от вяра и закрила...

Старото мостче над малко деренце,  дали помни стъпките на хора, които отдавна напуснаха този свят, сега самотно дали сънува прашните петички на босоноги хлапета, дали се превива под колелата на каручката на времето, дърпана от старото магаренце на дядо? А очите на същото старо небе, дали са запомнили пъстрата забрадка на баба – някога много отдавна - ярко червена като божурите в градината, които грееха и цъфтяха, когато последно я видях, после постепенно избеляваше, избледняваше, загуби цвят и в един момент се превърна в черна...

Нютон твърди, че    черното е отрицанието на какъвто и да е цвят или пълното отсъствие на светлина.  Светлината е важна съставка от сложната формула на живота.
Светлина и любов. Неизменно. Цвят и надежда. Понякога нахлуват неканени спомени, които връщат крехката радост, че сте минавали заедно по това старо мостче с каручката, теглена от магаренцето, а на нея седи дядо с поводите, баба с ярката забрадка милва с напуканата от работа из къра ръка гладичкото личице на усмихнатото хлапе, за което светът започва тепърва да разкрива тайните си – като опърпаната книжка с картинки, която преди теб са разглеждали други...

На връщане към София минаваме пак по този път, но в обратен ред – мостчето, дръвчето, старата църква с гнездото на купола. 

Щъркелите! Там са! 

Всичко е както трябва, животът пътува с каручка, с автобус, внесен секънд-хенд (надявам се!), лети на крилете на новоизлюпилите се щъркелчета. 

Ремонт lxpress - размисли, породени от дъждовно време 


Просто дъждът ме провокира...

(Сред снимките има правени в движение зад стъклото на автобуса и качеството не е идеално. Моля за извинение.)Ремонт lxpress

За контакти:

Тел. 0898 371028

Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, печки, фурни,  микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.

1 коментар:

  1. Харесах разказа през погледа на пътуващия майстор! ;-) Стан

    ОтговорИзтриване

Благодаря, че коментирахте! :)