петък, 16 ноември 2012 г.

Пол Сезан - Натюрморт с ябълки (1890)

Натюрморт с ябълкиПол Сезан (1839-1906), определян като постимпресионист, полага основите на модернизма. В пейзажи, натюрморти и портрети, той изгражда преходната брънка между изкуството на 19 век и радикално новата представа за света на изкуството през 20 век – осъществява моста между импресионизъм и модернизъм (в частност, едно от проявленията му - кубизъм) .

През последния етап на живота си Сезан се стреми към простите геометрични форми, като се опитва да сведе тези в природата до цилиндъра, сферата и конуса, а цветовата палитра става все по-светла. Изгражда платната си с мазки, нанесени една до друга с нож или шпатула. В творбите му личи стремеж към опростяване и дори схематизиране на изобразените предмети. В писмо до приятеля си Емил Бернар, Сезан заявява, че всеки обект от природата може да бъде сведен до просто геометрично тяло.

Ябълките заемат централно място при Сезан и причините за това са много. Красиви на  цвят, обхващат по-широка гама от багри, което дава по-голяма свобода при изобразяването им. Формата им е семпла и съдържа послание за завършеност и съвършенство. Освен тези причини, съществува още една, съвсем от практическо естество, поради която художникът спира творческия си избор върху този  библейски плод – не се развалят бързо, което позволява продължителна работа върху определена композиция. 

Освен това, ябълката е доста интересен плод – що се касае до скрити символика и значение. Тя е причина за изгонването на Адам и Ева от Райската градина, т.е. въплъщава в митологията изкушението, любовта, брака, младостта, свободата, познанието, плодородието, дълголетието и безсмъртието. Ябълката е плод, асоцииран с женското начало. 

В тази картина, рисувана през 1890, заедно с ябълките и лимона, е изобразен доста странен предмет – малка цилиндрична метална саксийка (или нещо приличащо на такава) с повехнало цвете в нея. Присъствието му е неясно, най-вероятно внася друг цвят в натюрморта (сив), на който да контрастират и изпъкнат  чистите тонове на плодовете. 

Картината е масло върху платно,  размерите са 35.2 x 46.2 см и се намира в Държавния музей Ермитаж в Санкт Петербург, Русия.

  

С този чудесен натюрморт, закачливо намигащ на есента, майсторът на ремонтите на битова техника ви пожелава слънчев петък и усмихнат уикенд!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)