петък, 14 декември 2012 г.

Конструктивно предложение от Премиера, деконструктивно мнение от майстора

Бърз преглед на днешната преса онлайн. Малко ми е отнесено от лекарствата, които трябва да пропъдят зимния бъг от майсторския организъм, отдавна имащ нужда от дребни ремонти тук-там. Новината за лудналите американци, открили стрелба в начално училище ме шокира с жестокост и оскотяване, типични за френетизма на общество във финансово-морален колапс, но минути след това попадам на следната новина в Дарик. Това ме хвърли не в потрес, ами в див смях, продиран на моменти от още силната кашлица. 

Г-н Борисов предлага на ЕС да работят на български език, според него е ясно кое е да и кое не. Примери много – ако някой наш министър днес е казал „да” относно нещо си, утре то задължително става „не” и обратно, обикновено след среща на високо ниво (високо, колко високо – ами до ранг Премиер). „Може би” не съществува в българския политически жаргон. Много по-лесно би било ЕС да понаучат българска реч на ниво С2 покрай коледните празници, отколкото родният премиер да се пречупи и да понаучи малко инглиш, конграчюлейшън  е повече от достатъчно в рамките на мандат.

Даването на конструктивни предложения и наливането на акъл, съвсем безплатно при това, си е съвсем български патент, нареждан сред най-успешните някога такива. Защо да се тормозим с лингвистика, като можем да накараме ЕС да проговори нашенски с шопски акцент! Не сме се справили с населението, обитаващо нашите земи в училищна възраст – за тях българската реч е всичко друго, освен родна, а имаме съвсем грандомански амбиции да българизираме ЕС и на 24 май 2013 да пеем дружно „Върви, народе възродени...”, който постепенно се превръща в химн на Европата, обединена или разединена, няма значение, важно е ние да не полагаме усилия да научим новото, а по бай Ганьовски да прекараме другите (нищо, че изглеждаме безумно жалко и карикатурно в очите на онези, говорещите по няколко чужди езика, хайде, холан, да се заемат и с нашенския, колко му е!). Добрият практик първо тества върху европейците, после върху живеещите в страната, но неговорещи езика на дядо Вазов, на Ботев, Йовков, Дебелянов, Талев...Пазим си генетичния материал, лош, хубав, такъв е – след двадесетина години той ще остане тук, според апокалиптично-мрачни статистически прогнози.


Чудесно предложение от страна на Премиера, което бих аплодирал, ако не беше на границите на абсурдното!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)