петък, 26 октомври 2012 г.

Майстор у дома - ремонт на микровълнова фурна

Ремонтирам микровълнови фурни по домовете. Наложи се майсторът да ремонтира микровълновата в дома си. 


ремонт на микровълнови в София, ремонт на печки, ремонт на фурни, майстор микровълнови, майстор печки, техник фурни,
Ремонт на микровълнови по домовете


Цялата история накратко може да прочетете по-долу. 

Тези дни се повреди  микровълновата фурна у дома. Съпругата ми затопляла вода за чай. Чул се странен пукот, но продължила да върти, докато измине зададеното време. Аз бях по-натоварен с ремонти на друга битова техника тези дни – телевизори, перални, печки на мои клиенти и отложих малко поправката на този толкова удобен и често използван от нас домакински уред.

Какво направих: Пробвах с чаша вода, но не затопляше изобщо, бучеше по-силно отколкото е нормално, което е симптом за много тежък, лош и скъп ремонт. Първото, което ми мина през главата бе за възможна повреда на магнетрона. А нов магнетрон струва почти колкото нова микровълнова фурна от по-нисък ценови клас. 

Разглобих фурната, проверих високоволтовия предпазител, беше здрав. Извадих магнитрона,  оказа се чист, което е признак за липса на повреда при него. Проверих захранващия високоволтов трансформатор, който снабдява с ток магнитрона. Оказа се здрав. Пуснах му напрежение и той започна да функционира нормално. След това проверих високоволтовия кондензатор, който изработва импулси за захранването на магнетрона, но нямаше нужда от смяна. Чекнах и високоволтовия диод, той пропуска импулсите от кондензатора към корпуса на магнетрона,  оказа се пробит.


               

Купих нов диод, монтирах го и след ремонта микровълновата тръгна успешно. За всеки случай взех и нова плочка слюда, защото старата беше омазнена и след определен брой пускания можеше да пробие и тогава вече щеше да се наложи да сменям магнетрона. Така ремонтът на микровълновата на майстора излезе на много прилична цена. 

Съветът на майстора: Не отваряйте сами микровълновата фурна, има опасни високоволтови напрежения от 12 000-14 000V, които са много опасни за живота. Пак повтарям – в никакъв случай не отваряйте, ако не разбирате от техника и не сте запознат с технически спецификации, защото е изключително опасно!

Затова микровълновата фурна трябва да бъде отваряна и ремонтирана само от специалист.


     



От майстора на ремонтите – честит Димитровден на празнуващите и близките им, кратък петък на работещите и щастлив уикенд на всички.


1 коментар:

  1. Всеки поне веднъж през живота си се е правил на майстор по една или друга причина.Макар че има вече доста фирми които предлагат да ни помогнат ние все пак отново дейтстваме сами.КАКТО ПИШЕТЕ..." Пробвах с чаша вода, но не затопляше изобщо, бучеше по-силно отколкото е нормално, което е симптом за много тежък, лош и скъп ремонт. Първото, което ми мина през главата бе за възможна повреда на магнитрона. А нов магнитрон струва почти колкото нова микровълнова фурна от по-нисък ценови клас. ......" все пак това са едни доста показателни примера и ако ми се наложи определено ще си спомня вашата публикация.Блога ви е страхотен.

    ОтговорИзтриване

Благодаря, че коментирахте! :)