четвъртък, 5 юли 2012 г.

Битова техника за абсолютно начинаещи - какво да знаем преди да потърсим техник за ремонт на телевизор

Случвало ми се е като се обади кандидат-клиент във връзка с ремонт на телевизор, да го попитам какъв тип телевизор е в зависимост от екрана му. Неколкократно са ми отговаряли, че не знаят, което много ме е учудвало.

Но в разговори съм споменавал за тази липса на информираност и съпругата ми ме е засичала с репликата, че не всички разбират от поправки, техника и технически понятия. Естествено, това не се и налага, ала провокиран от продължението на думите й, че тя също не знаела и не се интересувала какъв телевизор има у дома, реших да напиша набързо този постинг.

Съвсем накратко, малко преди да поема към диагностиката и евентуалния ремонт на една твърде специфична машина, използвана в химически лаборатории, ще дам известни пояснения за това, как да разберем дали телевизорът, който имаме е с кинескоп или не (за прохождащи в областта на битовата техника).

                                


Най-общо и грубо казано, телевизорите с кинескопи се отличават по следните показатели:


- По размера си – кутията им е издължена назад и достига до 50-60 сантиметра, заемат прекалено много място;
 
- По тегло – много по-тежки от съвременните телевизори;
 
- По-бавно светва екрана;
 
- Размерът на екрана е ограничен – 38 инча е максималната големина;
 
- Според кинескопа се разделят в три категории:
 
 
     * нормално изпъкнали;

     * плоски;

     *суперплоски, познати още като  flatron.


Неприятен факт при телевизорите с кинескопи е, че очите се натоварват и изморяват, ако честотата на обновяване на екрана е под 100 Hz., както и получаване на геометрични и цветови изкривявания поради въздействие на магнитни полета, но май пак навлизам в твърде специализирана тематика.


Не са толкова икономични като модерните телевизори, което си е минус на фона на последния скок на цената на електроенергията.

Качеството на изображението е добро, цветовете са естествени, телевизорите с кинескоп могат да служат вярно на собствениците си (до 15-ина години), а цените са прилични. Това са плюсовете им.                 


Дано съм бил от полза на някого с кратката информация, а на другите – приятен летен ден! ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)