събота, 9 юли 2011 г.

По - хубавият момент, когато....

"При все, че да ядеш мед е много хубаво нещо, има един миг, точно преди да започнеш да ядеш, който е по-хубав"- Мечо Пух





А това днес ще бъде моментът преди да пусна втората част от поста със  снимка на окончателния вариант на паното с ажурна резба. За разкош добавих няколко миниатюрни люспици естествен седеф, за да подсилят ефекта на композицията ;)

Позабравеното хоби на Майстора - част I

Майсторът не беше просто техник-жичкаджия, а имаше различни хобита, на които се отдаваше според количеството свободно време и настроение. Обичаше да рисува, занимаваше се с дърворезба от дълги години. Имаше няколко дървени заготовки, започнати не твърде скоро, които все не подхващаше да довърши. Обикновено началото бе ентусиазирано, после нещо се случваше, възникваше спешна поръчка и минаваше доста преди да ги оформи окончателно.

Въпросната заготовка беше започната преди повече от 5 години - привлече го материала -чемшир - с плътната си структура, заради спецификата си (средна твърдост ) позволяваше да се изработват много дребни детайли, рязът след длетото се получава гладък и красив. Затова избра ажурната резба за композицията си - стилизирани фрагменти от руини с водопадче и растителност.

Мотивира го Майсторшата, както се получаваше в повечето случаи. Мйсторът се зае  с оформянето на довършителните детайли, като използваше фини длета и инструменти, които сам бе правил. За подложка на паното използва парче от чист махагон с приблизителни размери 10х14см. Обичаше миниатюрните изработки, изискваха повече внимание, прецизност, точност на ръката и майсторлък.
Приключи процеса с лакиране на двата елемента и последващото им апликиране.

Паното вече краси стената на всекидневната.

Може да видите фрагменти от процеса, а крайният резултат - в следващия постинг ;)


Ажурната дърворезба е една от най-сложните за изработка. Характерната й  особеност се състои в начина, по който слънчевите лъчи се отразяват от дървото и проникват през лакираните му извивки. Тя може да се използва за направата на рамки, украси, различни фигури, статуетки, както и в църковната дърворезба. Най-ярък пример е Рафаеловия кръст В Рилския Манастир.

петък, 8 юли 2011 г.

Родители, равнис по Швеция!!! (виж видеото)

Шведският министър на образованието заяви вчера /сряда/,  че всички ученици в техните училища ще започнат да учат китайски език през следващите 10 години, съобщи АФП. Ако планът му проработи, Швеция ще бъде първата европейска страна, която въвежда китайския като задължителен в учебната програма. Пред  местен вестник министърът поясни, че източния език ще бъде много по-важен от икономическа гледна точка, отколкото френски или испански.
" Не всички бизнесмени говорят английски", каза още той и допълни, че много качествени бизнес компании напускат Европа и се местят в Китай.

В речника “Джунхуа дзъхай” на Лъню Лундън от 1994г. броят на йероглифите е доста изненадващ – 85 000, които аз тепърва едва ли ще усвоя, но родителите на първолаците могат да се замислят по въпроса, още повече, че стандартния мандарин (приет за официален сред всички китайски диалекти/езици) е един от шестте официални  езика в Обединените нации.

Вижте в линка и първия урок за абсолютно начинаещи! ;)


   

четвъртък, 7 юли 2011 г.

Социалните мрежи - преговор на материала

Ако преди няколко години различните социални мрежи бяха разпространени  главно сред по-младите хора, днес едва ли има компютърно грамотен човек без регистрация поне в една такава. Много е говорено за това колко информация и какво да разкриваме за себе си, но нека припомним накратко по-важните.
КАКВО ДА ПРАВИМ:
1.       Внимателно подбирайте приятелите, помислете на кого може да се доверите и на кого не.
2.    Проверете насройките за сигурност и периодично ги преглеждайте, правят се текущи промени. Лични албуми със снимки не е необходимо да са достъпни за големи групи хора.
3.        Помислете добре преди да кликнете върху линк или интересно видео клипче. Не отваряйте всеки линк, дори да познавате човека, който го е изпратил, възможно е да е вирус, който да зарази компютъра ви.
4. .  Изберете дълга поне 8 знака, сигурна, трудна за отгатване парола, която  редовно обновявайте. Смесвайте главни и малки букви, числа, различни символи. Може да използвате абревиатури на изречения, значещи нещо само за вас. И никога не споделяйте паролите дори и на най-близките приятели.
5.      Влизайте в мрежите само от защитени компютри, не използвайте общи и не оставяйте без надзор компа, ако сте логнати в профила си, дори за малко – някои дечица публикуват интeресни постове върху стените на родителите си ;)
КАКВО ДА НЕ ПРАВИМ:
1.  Не публикувайте адрес, телефон, рожден ден (поне без годината). Ако профилната снимка е видима за всички, то нека бъде професионално/качествено направена  или поне неутрална.
   Не използвайте неуместен/неприличен  език, цинични фрази,  грешна или непотвърдена информация, отрицателни коментари за работодател, училище, не поствайте докато сте под въздействие на алкохол, изобщо – въздържайте се да публикувате нещо, което не бихте казали в истинския живот.
3    Не позволявайте достъп на непроверени приложения – рискувате да наспамите стените на приятелите си и което е по-лошо  - да използват лична информация. Въздържайте се особено от тези, които обещават безплатни/големи награди и печалби.
4.      Не споделяйте всичко за себе си, дори настройките да са крайно ограничаващи – запомнете – каквото е пуснато онлайн – то остава там завинаги!
  
5.  Не смесвайте публикациите по стената с  личните съобщения. Персоналните съобщения изпращайте на лична поща или чат, избягвайте и опцията   „изпрати до всички ” освен в случаите на крайна необходимост.
Докато  гледате клипчето, аз отивам да проверя някои детайли по моя профил ;)

сряда, 6 юли 2011 г.

Икономичните кухненски уреди - микровълновата фурна

Микровълновата фурна отдавна  вече не е лукс, а необходимост в съвременното домакинство -пести ни време и намалява сметките за ток. Обикновено се използва за размразяване, топлене на течности, затопляне на храна и естественно и за готвене. Важно е да внимавате внимавайте какви съдове използвате, както и какви продукти! Не правете експерименти, като този на клипчето по-долу!

Виж видеото-http://www.youtube.com/watch?v=IMM7s5RRqT4&feature=player_embedded

lxpress

http://www.youtube.com/watch?v=QTWQv-Gkkew&feature=related
" Беден човек- жив гявол!" . Някои хора, фенове на идеята направи си сам, си правят  сами климатици! Друг е въпросът  за ефекта от такива "съоръжения" - налага се смяна на студената вода през половин час. Не си хабете времето и парите за подобни машинарии, по- добре прескочете до Технополис, Метро или който и да е магазин за климатична техника, и си купете истински климатик!

Виж видео-http://www.youtube.com/watch?v=QTWQv-Gkkew&feature=related