вторник, 14 януари 2014 г.

Пикасо, януарски мъгли и любими хора - част от вдъхновението на майстора на ремонтите на перални, печки и телевизори* Има смисъл от вдъхновение, но то ще ви намери единствено докато работите. Пабло Пикасо

Това е само частица от моето вдъхновение, мисля си, препрочитайки тази мисъл на гениалния Пикасо и разглеждайки част от картините, рисувани през кубичния му период. Картината, с преобладаваща зелено-оранжева цветова палитра, няма нищо общо на пръв поглед с класическата идея за красотата. Твърде авангардна за моя вкус, и все пак не откъсвам очи от нея, защото ми действа свежо, зареждащо и ободряващо в средата на януари, характерен с липсата на цвят. 

Съзерцавах, макар и за кратко, мрачното небе, нахлупено като стар каскет над София, а мъглите се издигаха все по-високо по билото на Витоша – утрините са сиви сиво, безлики, лишени от колорит. Очите ми имат нужда от ударна доза цвят, за да контрастира със скучното зимно изражение на зараждащия се ден.

Вдъхновението на един софийски майстор на ремонтите на перални машини и телевизори по домовете малко преди осем, когато градът вече е трескаво луднал в сутрешна надпревара със самия себе си, улиците се задъхват от автомобили и претъпкани автобуси, обвити в отровния си дъх, дали действително е точно работата?

Не съм сигурен, ноздрите ми поемат ароматна доза кафе, а небцето прималя от горчиво-сладката течност с цвят на африканска нощ. Вдъхновението е мощен енергиен заряд, стимул за креативни дела. А какво творчество да търсиш при ремонт на перални машини, след неколкодневни битки с блокирали люкове (развалени ключалки), течащи перални машини, повредени програматори, печки с повредени реотани и незагряващи котлони, или поостарели телевизори, които са останали без звук или картина? Това е равносметката от ремонтите, които съм извършил от последната публикация тук. 

Сервизната дейност осигурява ароматната чашка кафе сутрин, достъп към глобалата мрежа и някои други човешки необходимости, усмивка в очите на близки хора, котешко потъркване на муцунката с щръкнали бели мустачки…

Няма как. Ремонтите са работа, която води до вдъхновение, но е крайно време да ставам, да приготвя чантата с инструменти и да поемам към първия за деня ремонт. Не е чудно - блокирала ключалка на перална машина. 

Моето вдъхновение в януарската сутрин не е точно работата, а наличието на любимите същества край мен… Да се поставя знак за тъждество между изкуство и ремонт е нелепо и неуместно.

Животът е вдъхновение, бих добавил аз, намигвайки вътрешно към жената от картината на Пикасо, нано част от секундата преди да затворя файла.

Време за днешните ремонти - две перални и сервиз на телевизор някъде из София. И малка точка вдъхновение в сърцето на майстора. 

====

Изкуството да бъдеш професионалист!

За добрия майстор почивен ден няма!

Важно: Не работя с посредници, а единственият телефон, на който приемам поръчки за ремонт и мога да бъда намерен, е 0898 371028, може да оставите и съобщение/коментар тук.

Ако се нуждаете от майстор за ремонт на перална машина или друга битова техника (телевизор, печка, фурна, микровълнова, диспозер, сушилня, съдомиялна, абсорбер), запомнете този телефонен номер: 0898 371028, на него може да поръчате ден и час за посещение и сервиз на различни електроуреди за дома.

Технологично време за реакция – от 2 до 4 часа според графика с ангажименти на майстора.

Ж. к. Борово и близките квартали – Бели брези, Стрелбище, Красно село, Хиподрума, Лагера, Мотописта, Манастирски ливади, Гоце Делчев, Бъкстон, Павлово, Бояна, Овча Купел, Лозенец, централна част на София се ползват с предимство при посещението.
За контакти: Тел. 0898 371028Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, абсорбери, диспозери, печки, фурни, микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)