сряда, 18 декември 2013 г.

Майстор у дома – успешен ремонт на микровълнова фурна

Както се случва понякога и на майстора му се повреждат понякога електроуредите у дома.

Ще разкажа за такъв случай с микровълновата фурна у дома, която е доста експлоатиран уред. Съпругата ми затопляла вода за чай в стъклена каничка, която позволява да бъде използвана за целта в микровълнова фурна. На третата минута се чул странен пукот, но продължила да върти, докато измине зададеното време. Аз бях по-натоварен с ремонти на перални машини, телевизори и друга битова техника по онова време и отложих малко по технически причини (време) поправката на този толкова удобен домакински уред.

Какво направих за диагностика на повредата, все пак освен инженер, съм и майстор в последните 2 – години: поставих чаша вода, но не затопляше изобщо, бучеше по-силно отколкото е нормално, което е симптом за много тежък, лош и скъп ремонт. Първото, което ми мина през главата бе за възможна повреда на магнитрона. А нов магнитрон струва почти колкото нова микровълнова фурна от по-нисък ценови клас.

Разглобих фурната, проверих високоволтовия предпазител, беше здрав. Извадих магнитрона,  оказа се чист, което е признак за липса на повреда при него. Кратка въздишка на облекчение и продължих с диагностиката. Проверих захранващия високоволтов трансформатор, който снабдява с ток магнитрона. Оказа се здрав. Пуснах му напрежение и той започна да функционира нормално. След това проверих високоволтовия кондензатор, който изработва импулси за захранването на магнитрона, но нямаше нужда от смяна. Чекнах и високоволтовия диод, той пропуска импулсите от кондензатора към корпуса на магнитрона,  оказа се пробит.



Да извърша успешен ремонт: купих нов диод, монтирах го и след сервизната намеса на собственика-техничар – микровълновата тръгна успешно. За всеки случай взех и нова плочка слюда, защото старата беше омазнена и след определен брой пускания можеше да пробие и тогава вече щеше да се наложи да сменям магнитрона. Така ремонтът на микровълновата на майстора излезе на много прилична цена.

Съветът на майстора: Не отваряйте сами микровълновата фурна, има опасни високоволтови напрежения от 12 000-14 000V, които са много опасни за живота. Пак повтарям – в никакъв случай не отваряйте, ако не разбирате, защото е изключително опасно!


Микровълновата фурна трябва да бъде отваряна и ремонтирана само от специалист.

Отново работи!


За повече информация и други ремонти може да разгледате подробно сайта и да посетите блоговете ни. Вероятно ще намерите теми, които ви интересуват.








Изкуството да бъдеш професионалист!

За добрия майстор почивен ден няма!



Важно: Не работя с посредници, а единственият телефон, на който приемам поръчки за ремонт и мога да бъда намерен, е 0898 371028, може да оставите и  съобщение/коментар тук.



Инж. Галин Станев

За контакти: Тел. 0898 371028


Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, абсорбери, диспозери, печки, фурни, микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.

Ж. к. Борово и близките квартали – Бели брези, Стрелбище, Красно село, Хиподрума, Лагера, Мотописта, Манастирски ливади, Гоце Делчев, Бъкстон, Павлово, Овча Купел и др. се ползват с предимство при посещението.


4 коментара:

  1. Бях гледала преди доста време предаване където казват, че ако постоянно използваш микровълнова печка може да доведе до проблеми.Понеже при затоплянето на храната тя се облъчва и губи своите положителни качества като храна която искаме да ядем. Това,което пишете...' Извадих магнитрона, оказа се чист, което е признак за липса на повреда при него. Кратка въздишка на облекчение и продължих с диагностиката. Проверих захранващия високоволтов трансформатор, който снабдява с ток магнитрона. ...." е тези неща на мен нищо не ми говорят , но наскоро имах подобен проблем или поне така ми казаха техниците.

    ОтговорИзтриване
  2. Не консумирайте храната веднага щом извадите съда от микровълновата. Добре е да изчакате около половин минута и след това пристъпете към консумация. Не е толкова вредна, колкото се опитват да я изкарат.

    Каква е била повредата на микровълновата ви и успешен ли бе ремонтът й?

    Поздрави и весело посрещане на новогодишните празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви за съвета,който ни давате да изчакаме малко и да не консумираме храната веднага от микровълновата.Много ми е странно как за всяко едно нещо има хора,които с доказателства казват че е вредно и други такива,които показват обратното и ние хората се чудим какво да правим. От години ползваме микровълнова....е още съм жива както се казва, дано да няма някакви отклонения ххахах. Проблема беше в самото въртене на чинийката.По време на стопляне започваше ту на дясно ту на ляво да се върти и ако си сложим супа или чай попълни в купичка се разливаха.

    ОтговорИзтриване
  4. Статията ви е интересна и се радвам че ни пишете.Дано да давате и други примери какво сте поправили.Лично аз преди време не вярвах , че моята микровълнова ще може да се поправи, тъй като смятам този вид уред, за доста чувствителен и нещо счупили се по голяма сметка и полза имаш да заложиш тези пари за нов, но ето че съм грешала,което е добре в случая.Последната снимка направена с тази коледна украса ми напомни за празничните и коледни дни. Ето че вече почти половин година мина и още толкова има до тях.Времето лети и нека да го живеем пълноценно.

    ОтговорИзтриване

Благодаря, че коментирахте! :)