неделя, 24 ноември 2013 г.

Ремонт на перална машина – кога една стотинка струва многократно повече

Тази неделна утрин ще се спра на  случка от практиката ми като софийски майстор на ремонтите на черна и бяла техника. По-подробно ще разкажа за една история със сервиз на перална машина.

Кога една стотинка струва многократно повече


Запитвали ли сте се кога една стотинка струва в пъти повече? Ако имате няколко минути и темата за ремонтите на перални машини ви засяга или интересува, може да дочетете на следната история, съвсем реална и истинска от ежедневието ми на майстор техник в София.

Налагаше се спешен ремонт на перална машина в съседния квартал Бели брези, с тази причина ме потърси многодетно семейство.  Обяснението за проблема беше, че пералнята тракала прекалено шумно при изхвърляне на водата. Проверих филтъра на място – всичко беше наред с него, нищо необичайно нямаше на прима виста. Отвътре обаче се чуваше странният звук и ако вярвах в призрачни същества, вероятно щях да реша, че семейството, което ме повика за поправката на пералнята, се е сдобило с някое домашно духче.

Все пак, техничар, а не екзорсист, докато умувах над възможната причина за повредата, сметнах за разумно да извадя водната помпа заедно с филтъра (те са един корпус). Като разклатих,  се чу метално тракане. Повече от ясно, че вътре се спотайваше същината на техническия проблем – не за пръв път.

Разглобих помпата и от нея се изтърколи една стотинка. Звънливо изтрака по плочките в мокрото помещение, позавъртя се игриво и се кротна уморено близо до пералнята. Една единствена жълта стотинка, на стойност точно толкова, се оказа причината за тракането на пералнята! Намирал съм банели от сутиен, които възпрепятстваха нормалното функциониране на пералня (писал съм за това тук), фиби и шнолки, остатъци от близалки (тези разсеяни мами, които не проверяват детските джобчета, пълни с какво ли не!), парченца от дрехи, метални скобки, както и други дребни предмети, обект на минали и бъдещи постинги в блога.



Помпа с филтър


След това сглобих всичко отново, помпата поставих обратно на мястото й, свързах я с маркучите и включих пералнята.

BTW, целият трик на майстора се състои в следното – пералнята трябва да се повдигне на една страна, за да може да се извади помпата, която е разположена  отдолу. Заедно с клиента я наклонихме на един стол, подпрях я добре, за да не падне и да не ме контузи, ако случайно се приплъзне. Собственикът помагаше основно с подпиране. На мен ми се наложи да залегна като картечар под нея за довършване на започнатия ремонт.

После у дома моята собствена пералня бе включена на кратка програма, за да изпере ежедневните ми дрехи, няма как, не е най-чисто и приятно да бърникаш под различни електроуреди. Подробности от битието на майстор на ремонтите. Джобовете на дрехите ми бяха щателно почистени, вътре винаги има различни дребни предмети. 

Това бе историята на една стотинка, чиято стойност излезе многократно по-висока на собственика на пералнята. Кратко недоглеждане по джобовете на дрехи преди поставянето им в пералните, може да се окаже доста скъпа небрежност, да причини проблем, дори да доведе до много сериозна повреда на пералната машина (освен финансовата страна по отстраняването на повредата на електроуреда).

Сега от майстора на ремонтите на перални, телевизори и печки получавате пожелание за спокойна, мързеливо-лежерна неделя! Аз пък продължавам деня със сервиз – съдомиялна, пералня, телевизор – точно в този ред е неделната ми програма за технически срещи с електроуреди, които не функционират според предназначението им и очакват спешна среща с един майстор, който не почива от ремонти и в най-домашния ден от седмицата .



Изкуството да бъдеш професионалист!



За добрия майстор почивен ден няма!

Ако се нуждаете от майстор за ремонт на перална машина или друга битова техника (телевизор, печка, фурна, микровълнова, диспозер, сушилня, съдомиялна, абсорбер), запомнете този телефонен номер: 0898 371028, на него може да поръчате ден и час за посещение и сервиз на различни електроуреди за дома. 

Технологично време за реакция - от 2 до 4 часа според графика с ангажименти на майстора. 

 Ж. к. Борово и близките квартали – Бели брези, Стрелбище, Красно село, Хиподрума, Лагера, Мотописта, Манастирски ливади, Гоце Делчев, Бъкстон, Павлово, Бояна, Овча Купел и др. се ползват с предимство при посещението.

Важно: Не работя с посредници, а единственият телефон, на който приемам поръчки за ремонт и мога да бъда намерен, е 0898 371028, може да оставите и  съобщение/коментар тук.






За контакти: Тел. 0898 371028



Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, абсорбери, диспозери, печки, фурни, микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.

5 коментара:

  1. Интересно преживяване с ремонта на пералня. Почти като касичка. :)

    Пожелавам ти успешна седмица и леки ремонти, майсторе! :)

    dandelion77

    ОтговорИзтриване
  2. Майсторе, благодарим за коректното отношение, бързата реакция и професионализма, който прояви, при ремонта на пералнята ни Индезит.

    Поздрави от сем. Гошеви от ж.к. Бели брези

    ОтговорИзтриване
  3. Краси Бончев

    Комплименти за хубавия блог с полезни и интересни статии, майсторе!

    ОтговорИзтриване
  4. Кики

    Ремонтирайки перални, на какво ли не може да попадне един майстор!!!

    Спокойна вечер, майсторе и най-леките ремонти на перални и телевизори да се случат на теб през седмицата! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Мога ли да разчитам на вас за ремонт на пералня? Свободна съм утре (петък следобед) след 14 часа. Живея Манастирсли ливади. Ще се обадя допълнително да ми потвърдите или да променим датата, но пералнята ми е необходима до края на седмицата.

    Благодаря. Маринела

    ОтговорИзтриване

Благодаря, че коментирахте! :)