вторник, 19 ноември 2013 г.

Есенна арт разходка – стари японски техники и майстори за настроение преди ремонт на перална машина и телевизор

Японската школа Ринпа е  от съществено значение от възраждането  през периода Едо (1615-1868 г. ). Тогава картините, платовете, различните керамични изделия, предметите за бита били оцветявани  в свежи краски, имали богата украса и множество детайли – фигурки, шарки. Творците отразявали най-вече сцени, свързани с природата и сезоните.

В  Музея на изкуството Метрополитън в Ню Йорк са изложени редица произведения от този период в японското изкуство, като са придружени от лекции и демонстрации на калиграфското майсторство.

Избрах няколко изящни творения с дозирана употреба на цветовете, пестеливост на изобразените детайли,  са свързани с есента, багрите и настроението, което поражда този годишен сезон, когато листата пламтят по клоните на дърветата в оранжево-червени отенъци, а природата ни дарява плодовете, които е родила. Затова ми допаднаха и споделям с вас тази мрачна ноемврийска сутрин, малко преди да се отправя на първия за деня ремонт – блокирал люк на пералня. По-късно ще се заема със сервиз на телевизор, сравнително нов по думите на собственика, който е останал без звук. Винаги излиза поръчка за някой спешен ремонт на пералня, печка или телевизор в движение – в зависимост от часа на обаждане и отдалечеността на квартала мога или не мога да реагирам.

Обратно към изкуството от далечни времена и места.

Знаете, че обичам японските гравюри и изкуство като цяло. Бих искал да предложа на вас, моите постители и читатели на любителския ми блог (чиято цел е да информира и популяризира различни повреди при електроуреди – перални, съдомиялни, сушилни, телевизори (CRT, познати още като кинескопни, LED, LCD, плазмени), печки, микровълнови, мелачки за битови отпадъци (диспозери), абсорбери, прахосмукачки, платки на климатици и др. и да предложи възможност за отстраняване на проблема като предостави ремонт на черна и бяла техника по домовете) разнообразни теми за четене. 

Изразявам благодарността си със следните гравюри.

Райска ябълка (1816)

(Кликнете върху изображенията за по-добра видимост.)

Дело е на един от най-умелите майстори на тази арт техника Сакай Хойтцу (1761-1828г.

 

Есенни дървета и тревички край поточе  (Втората половина на 17 век)
Използвани са мастило, багрила, злато и сребро върху  хартия.  Представлява параван от шест сгъваеми крила с размери 121.9 x 312.4 см.

Какви ли тайни и страси на красиви гейши пази безмълвно във времето, скрити зад паравана на изкуството и любовта…

 

Есенен бръшлян (след 1732г.) 

Огата Кензан (1663-1743)

 

Този японски творец не само рисува, но и допълва визуалното с поетичното. Погледнете дясната част на картинката – там собственоръчно го е изписал. Комбинацията, която се получава е наслада за сетивата на любителите на този тип изкуство.

 

Представям моя превод и интерпретация от английски език на този стар стих:

 

Макар не още есен

Ветрен порив ме догонва

През борови иглички

Пурпурни листа бръшлян

От раз помита

От ужас съм облян.

 

———————————————————————–

 

А от мен – хубав и позитивен вторник! При необходимост от ремонт на битова техника все още може да ме откриете тук или на телефон 0898 371028 (за по-бърз контакт).

 

Който има възможност да посети Ню Йорк в скоро време, може да се отбие в Метрополитън и за мен ;)

 ===

Изкуството да бъдеш професионалист!

 

За добрия майстор почивен ден няма!

 

Важно: Не работя с посредници, а единственият телефон, на който приемам поръчки за ремонт и мога да бъда намерен, е 0898 371028, може да оставите и  съобщение/коментар тук.

 Ако се нуждаете от майстор за ремонт на перална машина или друга битова техника (телевизор, печка, фурна, микровълнова, диспозер, сушилня, съдомиялна, абсорбер), запомнете този телефонен номер: 0898 371028, на него може да поръчате ден и час за посещение и сервиз на различни електроуреди за дома.
 
Ж. к. Борово и близките квартали – Бели брези, Стрелбище, Красно село, Хиподрума, Лагера, Мотописта, Манастирски ливади, Гоце Делчев, Бъкстон, Павлово, Бояна, Овча Купел и др. се ползват с предимство при посещението.


За контакти: Тел. 0898 371028

Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, абсорбери, диспозери, печки, фурни, микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.

1 коментар:

  1. Майсторе, благодаря за бързия ремонт на съдомиялната! Много си точен, разбираш си от работата! Препоръчвам те! Емо (от ж.к. Бели брези)

    ОтговорИзтриване

Благодаря, че коментирахте! :)