неделя, 20 октомври 2013 г.

Септемврийско утро (Пол Шаба) - Видение красиво премахва от ремонтите и ежедневието всичко сиво


Сещам се за картина, която би била по-добър старт на неделята от мисълта за предстоящите ремонти и перални машини.

Септемврийско утро на френския художник Пол Шаба (Paul Émile Chabas, 7.03.1869 - 10.05.1937). Картината е масло върху платно, рисувана е през 1912 и се намира в Музея на модерното изкуство Метрополитън в Ню Йорк. Размерите й са 163.8 x 216.5 см.

Септемврийско утро изобразява голо момиче, прикриващо с ръце прелестите си, сред природата и по-точно на фона на френско езеро. Изящната фигура на дамата е представена в топли златисто-пастелни тонове, които се асоциират с края на лятото и започването на есенния сезон. Цветовете не са ярки, но все пак златистите нюанси загатват за слънцето – символ на живота и любовта, а комбинацията от бледа охра и слонова кост допринасят за сливането на моминската фигура с околната среда, природата приветства красивото, естественото...Какво по-естествено от разсъблечена девойка, дръзнала да се потопи във водите рано призори – може би отмивайки следите от среднощен грях! Прекрасно видение като в осъзнат сън. През септември това все още е възможно, през следващите по-студени месеци голотата на открито не би била приятна.


Единствен свидетел на интимно-деликатната сцена е малкото храстче в долния ъгъл на платното. Ако обърнете внимание, при него се наблюдава нов цвят – свежо зелено, нетипично за септември. Вероятно стореният грях тепърва ще излезе наяве...





Септемврийско утро, 1912, Пол Шаба


Картината става популярна във Франция. В лицемерна Америка еснафски мнения се опитват да наложат идеята, че посланието е неприлично и неморално. Дълга история, която не е важна тук.

Септемврийско утро на френския художник Пол Шаба се превръща в последствие в една от най-продаваните чрез репродукции, копия, принтове картини на 20 век.

След малката ми арт разходка и кратичката ми интерпретация на картината Септемврийско утро на Пол Шаба, днешната октомврийска неделя далеч не ми се струва като безкрайна въртележка от ремонти на перални, телевизори и печки.

Насладете му се и вие, а за мен - последна глътка кафе!



 
За добрия майстор почивен ден няма!

Ремонт lxpress предлага сервизни услуги за битова техника (перални, съдомиялни, сушилни, телевизори, микровълнови, печки, фурни, диспозери и др.) с посещение на адрес,  включително събота и неделя. В добавка – консултации при закупуване на нова техника или нужда от техническо мнение или препоръка. 


Изкуството да бъдеш професионалист!



За добрия майстор почивен ден няма!






Важно: Не работя с посредници, а единственият телефон, на който приемам поръчки за ремонт и мога да бъда намерен, е 0898 371028, може да оставите и  съобщение/коментар тук.


За контакти:
Тел. 0898 371028
Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, печки, фурни,  микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)