четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Морски пейзаж от Ван Гог, следват несъвместимите с изкуството сервиз на пералня и ремонт на печка



Започвам деня с един невероятен морски пейзаж на Ван Гог (1853-1890) - The Sea at Les Saintes-Maries-de-la-Mer, рисуван през 1888 година. Картината е масло върху платно, с размери 51 х 64 см. Намира се в Музея на Ван Гог в Амстердам.

Сен Мари де ла Мер, разположено на брега на Средиземно море, се намира на около 50 км от Арл и по онова време е било малко рибарско селище с не повече от стотина къщи. Престоят на Ван Гог там продължил седмица и бил свързан с възстановяването му от здравословни проблеми и създаването на картини с морска тематика. Картините му от този период се характеризират с щедри жълти, бледоморави и ясно сини тонове.

В свое писмо споделя, че Средиземно море е с непостоянен, вечно променлив цвят  - трудно може да се определи дали е синьо или зелено. 

В този морски пейзаж художникът се е опитал да улови светлината и ефекта, който има тя върху морето. Изборът на цвят и енергичните, резки движения на четката, оставящи леко завити щрихи по платното, изразяват неговото душевно състояние. Подписът му се откроява в контрастен ярък цвят, съзнателен избор на Ван Гог. 

Самият пейзаж изобразява малки рибарски лодки, които се завръщат след риболов, морето е с особен синьо-зелен цвят, движението на вълните е уловено, те са експресивни, развълнувани на преден план, в далечината с помощта на играта със светлината и цветната палитра се получава едно истински живо море, с белите облаци над него, които също подсилват представата за движение и динамика. Картината носи характерният стил на Ван Гог – изборът на цветове и нюанси, редуването на резки и по-спокойни движения на ръката, в която четката се превръща просто в средство за изразяване на таланта на гениалния художник  върху обикновеното платно, вдъхва му живот, експресивност, създава усещането за непосредственост и близост до изобразеното море, прави те съучастник в наблюдавания сюжет, поражда желание да приседнеш на брега и да наблюдаваш безкрая на времето и вълните.

 
Неподражаем, уникален - това е Ван Гог

 (Кликнете върху изображението за по-добра видимост)

Неподражаем, уникален стил. Ван Гог.  


Почти забравям предстоящите ремонти за деня, захласнат в морския пейзаж – Морето край Сен Мари де ла Мер.

Предстои ремонт на печка, все още не съм наясно с конкретната причина за повредата, и разбира се – сервиз на перална машина. Пералнята отказва да центрофугира и водата не може да бъде изхвърлена. Подобни проблеми често се случват. Причините могат да бъдат няколко – запушен маркуч за изходящата вода, запушен филтър, повредена помпа, повредена елекроника или програматор. Може да проверите сами филтъра на пералнята и ако не е запушен (в блога имам постинг с клипче, където се вижда как става това, може да го потърсите, но ако не си падате по техниката и не смеете да рискувате, по-добре не пипайте), тогава  решението е да извикате майстор, който да извърши необходимия ремонт. 

Време е да ставам, а майсторското ми пожелание днес ще е за вдъхновен четвъртък! 

И нещо малко, породено от съприкосновението ми с Ван Гог, тези дни ще ви покажа тук мой морски пейзаж, имайте търпение. 

Елекспрес идва бързо на адрес!
Ремонт lxpress предлага сервизни услуги за битова техника (перални, съдомиялни, сушилни, телевизори, микровълнови, печки, фурни, диспозери и др.) с посещение на адрес,  включително събота и неделя. В добавка – консултации при закупуване на нова техника или нужда от техническо мнение или препоръка.



Изкуството да бъдеш професионалист!



За добрия майстор почивен ден няма!



Важно: Не работя с посредници, а единственият телефон, на който приемам поръчки за ремонт и мога да бъда намерен, е 0898 371028, може да оставите и  съобщение/коментар тук.


За контакти:
 Тел. 0898 371028

Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, печки, фурни,  микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.

1 коментар:

Благодаря, че коментирахте! :)