четвъртък, 19 септември 2013 г.

Накратко за кондензаторите и тяхната роля в електрическите прибори – възможна причина за неработещи телевизори, перални, сушилниКондензаторите са обособена група електрически елементи и се използват най-често в електрическите прибори и машини. Те присъстват и в най-елементарните електрически вериги, както и в най-сложните електронни системи. Използват се много разновидности по предназначение и капацитет, размерите им варират от миниатюрните SMD, до големите колкото чаша пускови кондензатори.

Ще се спра само на някои видове кондензатори поради това, че често пъти са причина за повреди в електронните и електрически прибори.

На първо място ще посоча елекролитните кондензатори в битовата електроника. Те имат неприятното свойство да „остаряват”, тоест изсъхват въпреки добре херметизираните си корпуси. В резултат на това изсяхване, губят електрическите си свойства и нарушават напълно работата на електронната система, в която са поставени. Като елементарен пример ще посоча филтриращите кондензатори в захранването на телевизорите, които когато остареят стават причина за отказ на захранващия блок и от там и неработещ телевизор.
 Кликнете върху изображението за по-добра видимост.

Подобно свойство имат и пусковите/работните кондензатори на електродвигателите, които работят на 220 волта. В случая кондензаторите дефазират тока в една от намотките, казано по-простичко завъртат електродвигателя в първия момент на пускането му. В този смисъл, когато тези кондензатори остареят, двигателят само бучи и не може да тръгне и в резултат пералната или сушилна машина не работи.

Спрях се само на някои видове кондензатори, които въпреки че струват от дребни стотинки до няколко десетки лева, играят важна роля в битовата техника и са честа причина за повредите в тези уреди. В практиката си на майстор често се случва именно някое кондензаторче да се окаже причина за повредата на телевизор или перална машина. Смяната му с нов гарантира успешен ремонт, ако няма и допълнителна причина за отказа на пералня или телевизор да работи нормално.
За контакти:
Тел. 0898 371028

Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, печки, фурни,  микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.
===========================================
A home appliance repair technician offers technical support and maintenance for washers, dryers, TV sets, microwave ovens, cookers, etc. 

Valid for Sofia

Contact person: Galin Stanev, MSc

Phone: 0898 371028 

Or 

Use the site contact form2 коментара:

  1. На разбираем език и информативно четиво. Спокойна вечер, майсторе! :)

    dandelion77

    ОтговорИзтриване
  2. Леки ремонти в съботния ден, майсторе! :)

    Наташа

    ОтговорИзтриване

Благодаря, че коментирахте! :)