понеделник, 23 септември 2013 г.

Прекрасна литография от 19 век на изящна морска раковина – спомен за нетрайна красота за вечни временаПредставям ви стара литография на морска раковина от 19 век, запазен спомен за нетрайна красота за вечни времена. Харесвам изящните линии и форми, създадени от природата и претворени майсторски-изкусно върху лист хартия. Възхищавам се на плавното преливане на ненатрапчивите пастелни тонове – играта с цветове и светлина, една наистина нелека задача, консумираща много време за изработка. Кремови, бежови, оранжеви,  с цвят на кафе или слонова кост багри са запечатали завинаги крехката красота на една морска раковина, която отдавна се е стопила и изтляла нейде във времето.Това е сред основните задачи на изкуството – да пази и съхранява за идните поколения красивото, което по принцип е нетрайно и ефимерно, да помни талантливите щрихи на минали майстори и творци, за да радва очите и душите на идните поколения.Никак не е случаен този мой избор днес, понеделник, няма да описвам ремонти перални, телевизори и фурни, срещите с тях през уикенда бяха достатъчни. В началото на новата седмица ще отделя мъничко временце и за разпускане пред изкусителните природни форми и вечността на изкуството.Наслаждавам се няколко мига на изящно и крехко творение, на тази литография на прекрасна  раковина, каквато не се намира по нашето море. 
Морска раковина

(Kликнете върху изображението за по-добра гледка)Ако харесате и желаете да имате тази или някоя друга стара  литография, може да поръчате копие от тях с формат А4. (Ще бъдат отпечатани на принтер L355 Epson с качествени оригинални мастила). В блога съм публикувал и други принтове на стари литографии – цветя и птици (вижте тези публикации, ако ви е интересно - 1, 2, 3, 4.) Ако се интересувате от друга тема – напр. стари градове, животни и др., мога да предложа също доста богат избор.Литографията е метод за печатане върху гладка повърхност. По този начин могат да се отпечатват не само рисунки (цветни или  черно-бели), графики,  но също така и текст. Така остават съхранени и запечатани в паметта на времето, като крехък спомен, способен да устои на сблъсъка с вековете и нетрайността на чисто физическата материя.Морска раковина, държана от незнайни ръце, извадена на брега на далечно море, е способна да ме накара да се усмихна. Запазвам приятното чувство дори десетина минути по-късно, приемайки поръчка за ремонт на пералня с проблем в блокировката (според собствениците) и защо ли вместо майсторските инструменти пред погледа ми продължава да се рее раковина с цвят на слонова кост, охра и други пастелни тонове?..За контакти:

Тел. 0898 371028

Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, печки, фурни,  микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.===========================================A home appliance repair technician offers technical support and maintenance for washers, dryers, TV sets, microwave ovens, cookers, etc.Valid for Sofia

Contact person: Galin Stanev, MSc

Phone: 0898 371028

Or

Use the site contact form


3 коментара:

 1. dandelion 77

  Успешни ремонти, майсторе! Много вдъхновяваща публикация! :)

  ОтговорИзтриване
 2. Успешна сряда и леки ремонти, майсторе! Поздрави от Стан+Дани. ;-)

  ОтговорИзтриване
 3. Многоизящен постинг, майсторе!

  Весело, интересно и уникално стихче си добавил към страницата си и то освежава по особено мил начин представянето на дейността ти, а именно - ремонти на перални, печки, телевизори и още много електроуреди! ;)


  Успешна сряда, майсторе, все успешни ремонти! Наташа

  ОтговорИзтриване

Благодаря, че коментирахте! :)