събота, 3 август 2013 г.

Краят на седмицата на майстора - ремонт на пусков (стартов) клавиш на пералня



Този мой августовски ден  като майстор на ремонтите на черна и бяла техника по домовете бе белязан от две поправки на телевизор и на перална машина. Имах и няколко обаждания за сервиз на  микровълнова, съдомиялна (спадащи в графите „маркетингово проучване” или „обади се на майстор за телефонна консултация/дистанционна помощ”) и един телевизор, чийто ремонт бил толкова спешен, че трябвало да бъде извършен „вчера” или някой телевизионен техник да реагира до 15 минути (в неделя следобед!). Как е възможно да консултирам някого по телефона за ремонт на нещо, което се намира „отзад в пералнята”, който дори не знае какво точно пипа, къде минават токове или се е хванал да ремонтира по интернет форум на сляпо! Текстовете, които публикувам тук, не са учебник, а служат за обща информация. Причината е ясна и тъжна, все по-малко хора могат да си позволят закупуване на нова техника и гледат да спестят от майстор.


Да се върна на поправката на пералнята. За мен като майстор на ремонтите на битова техника и електроника няма почивен ден. Събота и неделя са удобни за посещения на хора, които не могат да напуснат работа по-рано през седмицата. 


Необходимо беше да се извърши ремонт на пусков (стартов) клавиш на пералня. Пералнята бе стар модел и доста амортизирана. Собственикът натиснал пусковия клавиш със сила много по-голяма от необходимата и бе счупил клавиша. Закупуването на такъв клавиш бе свързано с известен  риск – може да обикаляш из магазините за резервни части с часове, но пак да не се намери, защото пералнята бе с дълъг трудов стаж и имаше тонове изпрани дрехи в досието.


 След консултация със собственика й, извадих клавиша за половин пране, който беше от същия тип. Размених местата на клавишите, свързах необходимите кабели и ремонтът се оказа успешен – пералнята отново работеше.

При нужда от ремонт на пералня - тел. 0898 371028



Описана сервизна процедура не се препоръчва за начинаещи майстори – трябва много предпазливо, с точни отмерени движения, да се извадят клавишите без да се счупят, да се внимава със свързването на кабелите – може да даде накъсо или да изгори програматор, електромотор, клапан и др. 


Чувство на задоволство от успешните ремонти.

Добро и любов!




Хубави почивни дни и много летни емоции, от които да избуят доброто и любовта  - това е пожеланието на майстора на ремонтите на перални, телевизори и печки за предстоящия жарък уикенд.







За контакти:


Тел. 0898 371028


Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, печки, фурни,  микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.



1 коментар:

  1. Лека вечер, инж. Станев!

    И нова седмиица с достатъчно успешни ремонти! ;) Наташа

    ОтговорИзтриване

Благодаря, че коментирахте! :)