четвъртък, 4 юли 2013 г.

LCD vs TFT с LED подсветка – мнение на майстора на ремонтите за избор на нов телевизорДнес няма да разказвам за обичайните ремонти на телевизори, перални, печки, микровълнови и други повредени електроуреди, които имат спешна необходимост от сервиз. Ще се спра на избор на нов телевизор, ако старият не може да бъде ремонтиран и от най-сръчния майстор, поправката не си заслужава, защото е твърде скъпа или просто сте решили да закупите нова техника за дома. 

Ще изложа моето становище за избор между LCD vs TFT с LED подсветка. 

Ремонт lxpress - TFT с LED подсветка

Цветните LCD дисплеи използват два вида матрици. Пасивната матрица е по-евтината от тези две технологии. При нея за всеки ред и всяка колонка от пиксели има отделен извод. Другият вид матрици са активните матрици. Дисплеите, произвеждани с такива матрици, използват TFT технологията за управление на всяка точка от изображението, което се получава почти толкова реалистично, колкото и това на стандартните CRT дисплеи.

Първата значителна стъпка за усъвършенстване на
LCD дисплеите бе преминаването към TFT (Thin Film Transistor). При тях управляващите транзистори, които подават напрежението върху слоя от течни кристали, се метализират в тънък слой (откъдето идва и името им) директно върху всеки субпиксел. Поради този директен контрол на ниво субпиксел, TFT дисплеите са поне 10 пъти по-бързи от първоначалните STN модели.

Всъщност, времето на реакция (индикатор за бързината, с която пикселите на екрана превключват от бяло в черно и обратно), е много важен параметър за дисплея и неговите качества. Колкото по-ниско е времето на реакция, толкова "по-пъргава” е матрицата на дисплея и толкова по-добре се справя тя при точното възпроизвеждане на най-динамичните сцени от филмите.

С помощта на редица авангардни технологии, времето за реакция на съвременните панели достигна и подмина границата от 8ms и на практика напълно изчезна проблема с неприятното замазване на образа след бързо движещите се по екрана обекти.

Следващата стъпка беше замяната на луминисцентните лампи, осветяващи матрицата, с
LED подсветка. Тази технология подобри качеството на картината, свали консумацията на телевизора като цяло и удължи живота му.


      

    
Избор на телевизор
Съветът на майстора на ремонтите на битова техника и електроника:
Според мен, по-добрия избор е телевизор c TFT матрица, LED подсветка.
Още по темата за избор на телевизор - тук.

За контакти:

Тел. 0898 371028

Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, печки, фурни,  микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.
Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)