вторник, 23 юли 2013 г.

Смяна на маншон на перална машина, ремонт на микровълнова и фурна или защо защото денят е това, което сам можеш да създадеш, оформиш и облечеш в любов.Натоварен ден е петък, графикът ми е пълен е с ремонти на битова техника. Може ли иначе – нали е ден на майстора?!

Днес не беше по-различен петък. Сутринта започна с чаша ароматно кафе плюс капка мляко за разкош. Обичам ранните юлски утрини, не особено топли тази година. Горещата кофеинова напитка в червено-златна чашка, поставена на дървеното плотче на балкона, което сам измайсторих, за да поставям инструменти и разни дребни джаджи,  рисува прозрачно-димни спирали във въздушното пространство, съответстващо на седмия етаж. Спиралите, символ на човешкия прогрес, се разпадат на хиляди посоки, просто се стопяват в нищото, отлитат невидими в нищото. Това ли е всичко, питам се, което остава след всички постижения на човешката цивилизация – нищо, разтворено в нищото... Философски отпивам от кафето, гася цигарата и тръгвам по задачи. 

За довършване от вчера ме очаква смяна на маншон на перална машина. Трябва да закупя маншон (уплътнител) – различни са за различните марки и модели. 

Маншон на пералня се сменя, когато е повреден механично.  Получават се пукнатини, цепнатини или дупки; когато остареят се сцепват. Случва се да е  прорязан от остър предмет, попаднал в барабана с дрехите. Най-често това  е метален предмет – например, метален банел от сутиен. В зависимост от модела на сутиена, по ръба на чашките се  пришиват метални дъги, наречени банели, които имат естетическа функция, когато са на правилното място. Когато обаче не е, причинява проблеми. На пералнята най-напред.
Признак за повреда на маншона е протичане на пералнята, когато работи. При ремонт на подобен проблем лесно се маха маншоът на пералната, но слагането не е толкова елементарно. Майстор-техникът, който се заеме със сервиза на този необходим битов уред,  трябва да отвори капака отгоре, за да може се смени маншона. Този тип повреди при пералните машини не са толкова чести, колкото блокирането на люк, например.

Ремонтът днес е свързан с протекла пералня. Лек спор със собственичката, уверена, че не е  уплътнител. Пореден пишман майстор.  Не ми е ясно защо смята така. Учудвам се на смелостта й сама да отвори донякъде филтъра. Не успяла да го доотвори, защото вътре се е заклещил банел с цел различна от привличане на възхитени мъжки погледи.  За щастие, не могла да попадне в помпата и така си спестила по-голяма беля. С клещи извадих внимателно металната част.

Останалото е лесно. Следва смяната на маншона. Пералнята работи нормално. Дамата е доволна.

Ремонт на перални по домовете
(За избор на пералня – прочети тук)

Аз продължавам петъка с рутинен ремонт – смяна на реотан на фурна. Привечер носят микровълнова, но ще я огледам и поправя утре сутрин. 

Чакат ме и задължения у дома. Майстор на ремонтите, а у дома прилежен съпруг. Денят, започнал с горещо кафе, завършва със студена диня и балкон, озвучен от любовния зов на пухкавата писанка. 

Петък. Пореден ден от живота отлита с невидими криле към ефирен свят, от който никой смъртен не се е завърнал...все още.

Утре – ново начало. 

И един усмихнат майстор на ремонтите на битова техника, защото денят е това, което ти сам можеш да създадеш, оформиш и облечеш в любов. 
За контакти:

Тел. 0898 371028

Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, печки, фурни,  микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)