сряда, 10 юли 2013 г.

Очите ни са дадени, за да се радваме на красотата – една японска гравюра за начало на юлския ден



Юлска утрин. Слънцето бе обагрило в златисто небето преди час-два. Гледката към Витоша бе прекрасна, зелена, планината в ясни утрини изглежда толкова близка, че само да се протегнеш и ще докоснеш снагата й. Обичаш да я съзерцавам, докато отпивам от кафето. Излъчва вечност и спокойствие над бурната тези дни София.

Какъв ли ще се окаже денят обаче – множество неизвестни лежат пред мен. Животът на майстора не се простира между ремонт на два телевизора или пералня и микровълнова фурна. Несъмнено е много по-наситен с емоции и събития, с мисли, разпилени като болтчета на работния плот сред няколко платки, уреди и инструменти. 

Попадам на една японска гравюра (вижте тук), която отдавна съм заделил в моите папки и днес бих искал да споделя. Изяществото и красотата на цветовете пресъздават един крехък и фин цвят, толкова различен от реалния, който ни притиска с гръмки викове и разтърсващи събития. Хармонията се допълва от малки птички, чиито песни са отразили възторг от уханните червени цветове и покой, намерен в клонките му. Светът е прекрасен, дано намерим няколко мига време да се насладим на малкото, което би направило денят по-светъл и смислен. Няколко минути съзерцавам гравюрата, нищо излишно, всичко е на място, семпло, изчистено, времето е запазило този отдавна отлетял миг красота и спокойствие, когато всичко останало е престанало да съществува, а светът е лежал притихнало-сгушен в цветния храст и е слушал мелодичното птиче чуруликане.
След което - продължил напред...

Денят ми ще е такъв, какъвто го видя и съумея да направя. Нали съм майстор, ще се постарая да е пълноценен, смислен и прекрасен. Ремонтирайки поредния телевизор, възстановявайки пореден захранващ блок, поправяйки повреден програматор на пералня или сменяйки лампичка на микровълнова, реотан на фурна или каквото елекрическо уредче плаче за сервиз, душата ми ще бъде при този ароматно-красив цветен храст.


Японска гравюра за начало на юлския ден



Насладете му се и вие. На деня. На храста. На живота. 

Усмихнете се и продължете напред.





За контакти:

Тел. 0898 371028

Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, печки, фурни,  микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)