петък, 28 юни 2013 г.

Този петък на майстора има вкус на сочното лято, аромат на череши, набрани от чужд двор и онова вътрешно усещане за свобода на духа



Петък, малко след 3 следобед. Насъбраната умора от седмицата започва да отстъпва от предвкусването на приближаващия уикенд. Днешните задачи се ограничават до ремонта на няколко платки – дежурните телевизори и перални. Кратко излизане до магазин за резервни части, този път обявените в сайта количества и модели съответстват на наличните. 

Подменям повредените елементи у дома, под зоркия поглед на писаната, която орбитира около мен, готова винаги за поредно гушване. Пред мен на фона на бяла купичка, целувани от юнско слънце, руменеят шепа едри череши. Би се получил хубав натюрморт, ако имах малко повече свободно временце. Не е  самооправдание, работата ми като софийски майстор на ремонтите на битова техника консумира по-голямата част от деня ми, като банда рошави хлапета, накацали като врабци по клоните на съседска череша от моя далечен спомен. Късаш малките сладки плодове, оглеждаш се да не те забележат остарелите собственици, малките зъбки се впиват лакомо в сочните череши, училището е приключило, денят е дълъг и има време за лудории, истински битки, игри. 

Отдавна отмина това некомпютърно време. Интернет властва повсеместно. Постепенно се превръщаме в придатъци на собствената си техника, във виртуална версия на своето аз.

Петък, края на юни, лежерен следобед. Работата ми по ремонта на платките намалява пропорционално на черешите в купичката. 

Побързах да се зарадвам обаче. Ще ми донесат микровълнова за сервиз със съседски протекции. Мечтаното по-ранно приключване на ремонтите на планираните за деня телевизори и перални се отдалечава с тихи котешки стъпки. За някои е време за редовния следобеден сън. За майстора остава поредната задача – след ремонта нов ремонт. Няма значение какво ще е – дали съдомиялна, пералня, печка, телевизор, прахосмукачка...

Нова черешка полита към устата ми. Остават дръжката и костилката, ненужни като повреден електроуред, от който се чудиш как да се отървеш възможно най-бързо. 

И все пак, този петък следобед има вкуса на сочното лято, аромат на череши, набрани от чуждия двор и онова вътрешно усещане за  свобода на духа. 

Петъчно размазване за богоизбрани



  Петъчно размазване за богоизбрани.


 #########################################################



За контакти:

Тел. 0898 371028

Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, печки, фурни,  микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.




2 коментара:

  1. Много хубав, чудесен текст! Този вкус на череши ме връща и мен в спомените! Хубава вечер, майсторе! Наташа

    ОтговорИзтриване
  2. Отивам за черешки!

    Хубава събота, майсторе! :)

    dandelion77

    ОтговорИзтриване

Благодаря, че коментирахте! :)