четвъртък, 16 май 2013 г.

Принтове на птици от цял свят и различни епохи



Преди време в моя сайт съм публикувал и други постинги за японските гравюри Укийо-е. Това е причината да не се спирам на много детайли за тях и различните периоди и школи.   В началото били главно черно-бели. Отпечатвали се от гравюри върху дървени блокчета. Не минало дълго време и по-умелите майстори въвели също така и цветните принтове от дървени блокчета, очертани с мастило и декорирани с различни багри и техники.

Като цяло носят  непреходни качества и  на пръв поглед поразяват и привличат със своята изключителна семплост и липса на претруфени елементи, но покоряват с фино изобразените детайли и едва загатнатите емоции, характерно за японските традиции.




Новолуние; Славей върху разцъфнала сливова клонка (19 век) на Рюрюкио Шинсай (Ryūryūkyo Shinsai,  1799–1823) е полихромен (многоцветен) отпечатък от дървена гравюра (surimono), с мастило и цветни багрила върху хартия. Принтът спада към периода Едо (1615–1868) и е с размери 19.8 x 18.6 см. Намира се в Музея на модерното изкуство Метрополитън в Ню Йорк. 

С нежните си пастелни тонове, с липсата на каквито и да са излишни елементи по него, с композиционно-цветова завършеност, баланс и хармония, принтът внушава  спокойствие и красота. Комбинацията от душевен мир и наслада от красотата на природата, нежните цветчета на дървото, сладката песен на славейчето, което се явява център на творбата, индиректното подсказване на сезона, през който всичко се възражда за ново начало, подсилват единствено идеята за вечността и непреходността на изкуството, а ролята на човека е да преоткрива съвършенството в света около себе си.  

Ако принтовете с птици представляват интерес за вас, може да разгледате още няколко тук. При желание от ваша страна може да поръчате копие на стари литографии и гравюри от цял свят във формат А4 на тези или други, отпечатани на принтер L355Epson с оригинални качествени мастила.  (очаквайте галерия с принтове за избор скоро).










Ремонт lxpress

За контакти:

Тел. 0898 371028

Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, печки, фурни,  микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.

2 коментара:

  1. О, прекрасни са! Приятна вечер, майсторе! dandelion77

    ОтговорИзтриване
  2. Много хубави принтове! А на стари градове имаш ли? Успешен ден, майсторе! ;-) Стан

    ОтговорИзтриване

Благодаря, че коментирахте! :)