петък, 31 август 2012 г.

Няколко трика от Майстора за пестене на електроенергия от телевизорите

Няколко дребни трика как да спестим малко от скъпия ток, ако не гледаме телевизия в даден момент. Криза е, трябва да се мисли разумно за всеки излишен разход на електроенергия в домакинствата, а нали също така в крайна сметка се стремим да живеем с мисъл за околната среда и намаляване на вредните газове, които водят до климатични промени и влошаване на качеството на живот. 

* Винаги изключвайте телевизорите, когато не гледате – дори да обичате нещо да „говори” просто за фон – избягвайте да го правите. За месец се събира сума, макар и дребна.

* Колкото и много да обичате да спите на работещ телевизор – откажете се от този навик. Веднъж вреди на качеството на съня, както твърдят учени, и втори път – на портфейла.

* Намалете яркостта на телевизорите – повечето са поставени  на много по-ярка настройка на екрана, отколкото е необходимо. Това също води до намаляване на консумацията на електроенергия. А и дразни очите.


Още интересни подробности по темата:


* LCD телевизорите са най-икономични по отношение на консумация на електроенергия, следват плазмените, а най-бъркащи в джобовете ви са CRT телевизорите (кинескопните). Добра причина за подмяна на телевизора у дома.




* Плазмените харчат около 30% повече ток сравнени с LCD телевизорите със същия размер на екрана.


*  Кинескопните телевизори харчат 3 пъти повече от LCD телевизорите със същия размер на екрана – прост тест – поставете длан на горната част на кинескопен телевизор и по топлината там, сами си обяснете защо е така.


* Телевизор оствен в режим standby консумира от 10 до 23% електроенергия. Може да се замислите за изключване от щепселите и на други електроуреди, които не използвате междувременно.



                                         


                                                               LCD ТЕЛЕВИЗОР 


                                         


                            CRT (КИНЕСКОПЕН ТЕЛЕВИЗОР)


Пожелавам спокоен септемврийски уикенд, а ако случайно ви се наложи да потърсите майстор-техник за ремонт на телевизор или друга битова техника и електроуреди у дома, може да ме намерите ето тук - http://lxpress.alle.bg/.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)