събота, 11 август 2012 г.

Сиеста на Гоген с пожелание за спокоен ден ;)

Сиеста (1892-1894) на френския художник пост импресионалист Пол Гоген (1848-1903) е изложена в музея на изкуството Метрополитън в Ню Йорк. Картината е масло върху платно и е с размери 88.9 x 116.2 смЗа Пол Гоген естественото и неподправено вътрешно спокойствие, липсата на каквото и да е напрежение, както  и умението на местните тайтянки да се наслаждават на свободните си, лишени от всякакви други занимания дни, са привлекателни теми, които притежават силно магнетичен и неустоим чар, типичен за живота на хората покрай южните морета. Художникът търси вдъхновение в красивата природа, в истинските, неподправени и прости неща в живота, пленен е от чисто  физическото, откровеното чувствено  излъчване на екзотичните островитянки, от ярките  цветове и примитивните форми, които съграждат света на жителите от тези далечни острови.
В тази своя картина Сиеста творецът пресъздава тяхната неподправена и естествена грациозност,   като по този начин определя и сюжета на самата творба. Ако внимателно и детайлно се разгледа картината, ще се забележи, че доста се е потрудил и вложил много усилия в композицията на екзотичните дами, изобразени на картината, поправял и коригирал профилите им неколкократно, дори премахнал фигура, която била разположена към горния ляв ъгъл на платното, а кошницата с плодове е изрисувана на място, където преди това е имало кученце.  Гоген променил радикално и цвета на традиционния саронг на таитянката в центъра на платното от червен в тъмно син.
Така картината придобива днешния си облик.


Според Пол Гоген:

* Изкуството е или плагиатство, или революция.

* Изкуството се нуждае от философия така както философията – от изкуство.  В противен случай, в какво би се превърнала красотата?

* Багрите! Колко дълбок и тайнствен език говорят, език на мечтите!

* Ако виждаш дървото синьо, то нарисувай го в синьо.

* Цивилизацията  е болест.

* Животът е само частичка от секундата. Имаме толкова малко време, за да се подготвим за вечността.
(Интерпретацията/преводът са авторски).
 
За Пол Гоген може да погледнете и предишен мой постинг, ако проявите интерес, ето тук.

От мен остава пожеланието за прохладен и спокоен ден, а аз имам посещение за ремонт на телевизор в ранния следобед. Надявам се все пак да наваксам с почивката и да намеря малко време за кратка сиеста, но без цялата таитянска екзотичност. Ако все пак се наложи помощ в смисъл на сервиз на битова техника,  може да ме намерите тук.
Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)