неделя, 24 юни 2012 г.

Майстор битова техника ремонтира, но от миене на чужди чинии не разбира ;)

На пръв поглед ежедневните ми ремонти и срещи с повредени електроуреди и различни представители на битовата техника от рода на телевизори, перални машини, печки  може да ви се струват малко еднотипни и скучни. Но понякога случайността ме среща с доста интересни и забавни личности, с които общуването може да се окаже  ценно. В други случаи попадам на хора, чието поведение е твърде различно от моето и предизвиква смесени чувства в мен.

Свят широк – хора разни, а повредена битова техника, чакаща своя майстор и ремонт– дал бог.

Иска ми се да спомена за някои свои странни  телефонни разговори с потенциални клиенти, търсещи техник да ремонтира някоя повреда. Странни и забавни се получават разговорите ми със собственици на електроуреди с належаща нужда от техническа поправка. 

Ще представя един, който неотдавна проведох по телефона.

Ситуацията накратко – около 11 часа, неделя, майсторското телефонче звъни на пожар. Натискам бутона за приемане на разговор и развълнуван женски глас ме въвежда в битовия проблем, чийто разрешител мога да се окажа аз.

- Съдомиялни поправяте ли?


                                    

Поправям. Но тъй като в момента бях на адрес, по средата на ремонт на телевизор, обясних, че мога да реагирам след 2-3 часа. 

След което, страшно възмутено, женският глас възкликна:

 - Ама как следобяд! Съдомиялната е пълна с чиниите от вечерята снощи, а след един час трябва да седнем да обядваме.

А сега де! Мълчах ошашавен от директната атака. Следващата реплика ме хвърли в джаза:

- И сега трябва да ги извадя и измия на ръка, защото сме четиричленно семейство!


                              

Малко като в пиеса на абсурда, почти се огледах отнякъде да не идва Годо и дали Бекет не ми намигаше от небитието.

Мислех дали не се очаква от мен да измия аз съдовете на семейството, за да обядват нормално, но тази услуга не спада към ремонтните. Кротко обясних, че така или иначе ще трябва да извади посудата, за да прегледам съдомиялната. Напомних, че е неделя и е възможно да се налага закупуване на повреден детайл, което означава, че поправката може да приключи и в понеделник в зависимост от повредата. Не всички магазини за резервни части работят в неделя. 

- О, не мога да чакам, но ако не намеря друг майстор, елате в 5 – каза госпожата и затвори.

След около половин час се звъни и чувам познатото вече:

- Ние сме четиричленно семейство и съдомиялната ни се повреди.

Казах, че вече сме говорили, тя пък се извини, че говорила с много техници и съвсем се объркала на кого звъняла и какво се уговаряла с всеки.

    

Е, ремонт не отидох да направя, но ми беше със сигурност по-забавно отколкото на нея, проваления обяд на четиричленното семейство и миенето на съдовете по старомодния метод – на ръка, а не с уреда.

Както съм казвал – технологиите се разработват от и за  мързеливци и с цел да улеснят бита ни, макар понякога да го превръщат в истинска досада.


                       


Хубава и весела седмица от майстора!
Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)