четвъртък, 24 май 2012 г.

24 май - най-светъл и най-български празник

Днес отбелязваме най-българския, най-светлия празник - Деня на родната писменост и култура. Ден, който ме връща назад във времето, когато празнични шествия от усмихнати ученици минаваха по улиците, носещи букети от майски божури, плакати и навред ехтяха звънки гласчета, смях и неизменната песен "Върви, народе възродени..."

Няма да коментирам българското образование днес, когато живеем в технологичен свят, доминиран от машини, компютри, роботи. Нищо не може да се сравни с желанието да разтвориш новите странички на книга, миризмата на хартия и мастило и да потънеш в необятните дебри на приключенския свят. Никоя електронна книга не може да пресъздаде това невероятно усещане!

Важното е, където и да сме да носим в себе си частица от онзи детски ентусиазъм и любовта към писменото слово, книгите, жаждата за нови знания. Това, което всъщност е връзката ни с тази земя, пропита с кръвта и сълзите на предците ни, запазили достойнство, вяра и писменост през мрака на Средновековието.

А този пасаж от най-първия български роман, ще помня до края на дните си:


- Много хубаво, браво, Райно. Кажи ми сега, кой изнамери българската азбука?
Тоя въпрос позатрудни момичето. То попримигна, за да си докара на ума отговора, зина да каже, но се спря несамоуверено и готово да се смути.
Огнянов му помогна:
- Нашето А, Б, Райно, кой го написа?
Детския поглед светна. Райна простря голата си до лакът ръчица, без да каже нещо. Тя показваше на Кирила и Методия, които благосклонно гледаха към нея.
- Тъй, тъй, кузум, св. Кирил и Методий - извикаха няколко съюзни гласа от предните столове.
- Да си жива, Райно! Св. Кирил и Методий да ти помогнат и ти да станеш царица - избърбори поп Ставри трогнат.
- Браво, Райно, иди си - каза приветливо Огнянов.

Иван Вазов, Под игото, XI Радини вълнения
     

Честит 24 май на всички настоящи и бивши ученици, учители, просветители и всеки, който се родее със славянската писменост и българската култура!http://www.youtube.com/watch?v=mMM5uWZPW1k&feature=related

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)