четвъртък, 8 декември 2011 г.

Малко факти белоснежни, а над София - снежинки нежни ;)

Над София вали чудесен декемврийски сняг. Сипе се бързо и затрупва прашните градски улици. Красива зимна картина и доста студена. Да не се налага да излиза човек в такова време. Аз ще трябва да излизам – да проверя за резервни части за ремонта на един телевизор. После трява да посетя и един клиент за диагностика на повреда на перална машина. Добре е, че е в съседен квартал. Няма да съм единственият навън в такова време, което носи своето очарование с носталгията по отминалите детски времена.

Малко факти за снега :


* Снежинките падат със скорост 1.7м в секунда


                                      

* Те са винаги шестоъгълни, но повечето от снежинките не са идеално симетрични по форма – неравномерните температури, мръсният въздух и други фактори водят до нарушаване на симетрията им.
* Според книгата на рекордите Гинес най-голямата снежинка, която била измерена, била с размери 38см широка и 20см  дебела! Била забелязна в Монтана, САЩ, през 1887 и описана от очевидците като „по-голяма от тенжерка за мляко”.
* Не е вярно, че ескимосите имат повече от 100 различни думи за сняг.
* Кринофобия – така наричат ирационалният страх от сняг.
* Около 12% от повърхността на Земята са покрити от постоянни ледове и сняг.
* Японски учени са разработили робот, който поема сняг от пътищата с помощта на лопатки и го изхвърля като компактни ледени блокчета; на всичкото отгоре бил оборудван с GPS! Дали да не почерпим малко опит от тях?
* Един на всеки петима в Обединеното кралство си пуска отпуск по време на силен снеговалеж, за да избегнат кошмарните пътувания до местоработата си.
* Много хора смятат, че снегът е бял, син или пък цветовата гама варира от жълто-оранжево до зелено, дори виолетово, но всъщност той е безцветен. Сложната кристална  структура на снега има множество миниатюрни крайчета, които отразяват светлината и придават приказните отенъци на снежната повърхност.


       

* По време на една снежна буря може да падне повече от 39 милиона тона сняг със сила, еквивалентна на 120 атомни бомби.
* На 20 декември 2007 екип от 600 души изваяли най-голямата снежна скулптура на едно от най-студените места в Китай, вдъхновени от Олимпийските игри с размери 200м дълга и висока около 35м.                    

Търсете красивите и чисти емоции в забързаните делници ;)
                                       

                                        Бърза снимка от балконче с телефонче ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)