вторник, 6 декември 2011 г.

Честит Никулден с една моя икона на св. Николай

На днешния ден се пише много за празника и за покровителя му св. Николай,  за когото се смята, че закриля моряци, търговци, банкери. Рибните ястия са задължителни за измолване на благополучие, късмет или просто за здраве. По-важен е самият светец – той се свързва с образа на добродетелния християнин. Нека не забравяме, че не храната днес, а това, което можем да предложим под формата на добри и праведни дела, това на колко хора сме успели да помогнем – всъщност е единственото, което има значение.
Във връзка с празника на св. Николай, измайсторих негова икона. Сега реших да ви я покажа. Мисля, че не би имало по-подходящ ден за това.
Тази икона на св. Николай е рисувана върху основа от цяло липово блокче. От същия материал е правена и дърворезбата. Трябва да се знае, че липата е меко дърво и лесно се работи, когато става въпрос за едри елементи. Но в моя случай, става дума за не особено внушителна композиция с размери 22х7см и изработката на дърворезбата бе доста трудна (защото дървото лесно се цепи и не може да се обработва във всички посоки).


                      

Правена е преди около седем години, бях я оставил за известно време, но накрая я завърших.
 
 Интересното нещо бе, че накрая, почти когато се бях отказал да я довърша, сякаш някаква невидима, неведома висша сила държеше ръката ми стабилна, ума – бодър, а на душата ми бе леко и се чувствах окрилен. С тази вътрешна мотивация и сила успях да сглобя дърворезбата и иконата получи цялостния си завършен вид.                      

Днес тя е пред вас.Честит Никулден!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)