петък, 16 декември 2011 г.

Предколедно за Коледа ;)

Представям няколко празнични факта, които ще ви настроят на коледна вълна :
* Според американски учени дядо Коледа трябва да посещава по 822 жилища в секунда, за да успее да достави всички подаръци по целия свят, като се движи със скорост над 1000 км в секунда.
* Близо 60 милиона коледни елхи се отглеждат всяка година в Европа.


   

* Най-високата коледна елха - 67 метра -  била издигната пред търговски център във Вашингтон през 1950 година.
* Някои теолози смятат, че Исус не е роден на 25 декември, а някъде през септември.
* Jingle Bells, написана през 1857, първоначално била изпълнявана на Деня на благодарността.
* Същата песен Jingle Bells била първата песен изпята в космоса  от астронавтите Том Стафърд и Уоли Шира от мисията Джемини 6 на 16 Декември 1965.

                               

* Много части от коледната елха могат да се ядат, а игличките дори се смятат за много богати на витамин С.  ( А кисело зелце не става ли и то е с много витамин С, пък и по-вкусно ми изглежда, украсено с щипка червен пипер?)
* Първите комерсиални коледни картички били изработени по поръчка на сър Хенри Коул в Лондон през 1843. През 2005 една от тях с изображение на семейство, пиещо вино, била продадена за 8469 паунда.


               

* Традицията да се закачат подаръци по елхите идва от друидите (жреци при келтските народи), които вярвали, че дърветата даряват всички добри неща.
*  Най-голямата коледна пиратка била 45.72 м дълга и 3.04 м широка и била изстреляна в Австралия през 1991 година.
* Астрономите смятат, че Витлеемската звезда, която посочвала пътя на влъхвите, била комета или планетата Уран.
* Коледният пудинг първоначално представлявал нещо като супа от стафиди и вино.
* Електрическите лампички за елхички били изобретени през 1882 от Едуард Джонсън (вицепрезидент в компанията на Едисън) в САЩ.


  

* Макар и да се смята, че има езически произход, традицията да се украсяват коледни елхи е спомената в немски памфлет през 1570.
* Рудолф, еленчето с червен нос, било представено за пръв път през 1938 от щатска фирма по време на коледна рекламна кампания.


                                           

Всъщност, най-важното нещо покрай празниците са близките и приятелите. Няма значение дали елхите ще бъдат с подаръци или трапезите богати, важното е сърцата ни да са пълни с любов, доброта и вяра. Дори да не сме заедно поради някаква причина с тези, които обичаме, разстоянието не би могло да промени чувствата ни към тях и да помрачи спомените от съвместно изкарани дни. В крайна сметка, всичко друго са факти и суха статистика.


                 

С пожелание за много любов и срещи с любими и близки хора покрай зимните празници ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)