събота, 1 октомври 2011 г.

LCD vs TFT с LED подсветка - какъв телевизор да изберем? 2

Цветните LCD дисплеи използват два вида матрици. Пасивната матрица е по-евтината от тези две технологии. При нея за всеки ред и всека колонка от пиксели има отделен извод. Другият вид матрици са активните матрици. Дисплеите, произвеждани с такива матрици, използват TFT технологията за управление на всяка точка от изображението, което се получава почти толкова реалистично, колкото и това на стандартните CRT дисплеи.

Първата значителна стъпка за усъвършенстване на LCD дисплеите бе преминаването към TFT (Thin Film Transistor). При тях управляващите транзистори, които подават напрежението върху слоя от течни кристали, се метализират в тънък слой (откъдето идва и името им) директно върху всеки субпиксел. Поради този директен контрол на ниво субпиксел, TFT дисплеите са поне 10 пъти по-бързи от първоначалните STN модели.

Всъщност, времето на реакция (индикатор за бързината, с която пикселите на екрана превключват от бяло в черно и обратно), е много важен параметър за дисплея и неговите качества. Колкото по-ниско е времето на реакция, толкова "по-пъргава” е матрицата на дисплея и толкова по-добре се справя тя при точното възпроизвеждане на най-динамичните сцени от филмите.

С помощта на редица авангардни технологии, времето за реакция на съвременните панели достигна и подмина границата от 8ms и на практика напълно изчезна проблема с неприятното замазване на образа след бързо движещите се по екрана обекти.

Следващата стъпка беше замяната на луминисцентните лампи, осветяващи матрицата, с LED подсведка. Тази технология подобри качеството на картината, свали консумацията на телевизора като цяло и удължи живота му.      

         Съветът на Майстора: Според мен по-добрия избор е телевизор c TFT матрица, LED подсветка, примерно като това Sony Bravia.


Майсторът Ви пожелава спокойна октомврийска вечер ;)

                                                            

http://lxpress.alle.bg/ Ремонт на черна и бяла техника, извънгаранционен сервиз, монтаж и поддръжка, консултант ВЕИ, инвеститорски контрол външни и сградни инсталации, графично оформление на рекламни и технически материали, преводи от/на английски/руски езици, editing/proofreading, създаване, оформяне и корекция на съдържание за уеб, текстове, официални писма, поздравления, слогани.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)