четвъртък, 27 октомври 2011 г.

Из хрониките на сервизния майстор (продължение) - елементарни правила при експлоатацията на електронните прибори

Още нещо за елементарните правила при експлоатацията на електронните прибори


За да избегнете  неприятните изненади при включването на телевизора или друг електронен прибор спазвайте елементарните правила за включването им:
* ПРЕДИ да включите или изключите прибора в електрическата мрежа чрез кабела му се уверете, че копчето или бутона му за ВКЛ/ИЗКЛ е, наистина ИЗКЛЮЧЕН!                                   

Включването или изключването на кабела от контакта е съпроводено от исрене, както и от   други преходни процеси, които могат да доведат до повреда на уреда.


                         

Често се случва да ме викат за неработещ прибор след елементарното на пръв поглед обяснение – „Не направих нищо особено - само дръпнах щепсела или включих щепсела и се чу „пук” и ето - сега не иска да работи!”
Обикновено собственикът се разминава със замяната на изгорен предпазител, но често повредата е по-сериозна, за съжаление.

                         
Затова запомнете и опитайте да спазвате следното:
Когато ОТСЪСТВАТЕ за по-продължителен период от къщи, непременно ИЗКЛЮЧВАЙТЕ електронните прибори от контакта.
                                 
Много често срещани са случаите на провали в електозахранването и последвали токови удари - в  резултат, на което горят компоненти в захранващите блокове на електронните устройства. По-съвременните имат специални защити от пренапрежение, но имам доста случаи в практиката си, когато и тези защити не помагат.


                            

Тези елементарни правила често или почти винаги са изписани в ръководствата за правилна употреба на приборите, но повечето хора или не ги четат, или улисани в ежедневни ангажименти, просто забравят за тях. Спазването им, обаче, ще ви спести излишни нерви и срещите със сервизните техници, или казано по-простичко – време и пари!


С пожелание за слънчев следобяд и спокойна привечер ;)))


                

Ремонт на черна и бяла техника, извънгаранционен сервиз, монтаж и поддръжка, консултант ВЕИ, инвеститорски контрол външни и сградни инсталации, графично оформление на рекламни и технически материали, преводи от/на английски/руски езици, editing/proofreading, създаване, оформяне и корекция на съдържание за уеб, текстове, официални писма, поздравления, слогани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)