петък, 16 септември 2011 г.

Майсторът в плен на Укийо-еЯпонски гравюри Укийо-е  (17-19 век)


      
Стилът Укийо-е възниква в средата на 18 век и се разделя на ранен и късен период.

                                           
През по-ранния етап от създаването на японските гравюри Укийо-е (превежда се „картини от плаващия свят”) изобразяват обикновения живот, ежедневието в Япония и се използвали за украса по домовете. Първоначално били черно-бели. Отпечатвали се от гравюри върху дървени блокчета и не след дълго по-умелите творци въвели и цветните принтове от множество дървени блокчета, всяко декориращо в различен цвят. Популярността на японския театър довела до по-широкото разпространение на принтовете, тъй като образите на актьори били сред най-търсените. Шараку бил сред най-известните творци в края на 18 век. Изобразявал най-често различни емоционални изражения и красиви дрехи. Друга експлоатирана тема била красивите млади жени (както във всяко изкуство). Утамаро се славел като един от най-умелите майстори в тази насока.

                             


                                                

През по-късния етап Укийо-е изобразявали японската природа, различни пейзажи и като цяло – сцени от живота на открито. Притежават непреходни качества, на пръв поглед са изключително семпли, но поразяват с фините детайли и загатнатите емоции, типично по японски.

                                              
Японските гравюри Укийо-е, създадени през този период, оказват влияние върху европейското изкуство от 20 век. Те спомагат за преминаването от претруфения викториански стил в изкуството към по-изчистени, семпли и смели форми, каквито могат да се срещнат в творчеството на Тулуз Лотрек, например.


                           

Рьокан

 Долу в селото
безкрайна глъч
от флейта, барабани
Високо в планините тук -
от боровете ясен звук.
( Рьокан (1758-1831)  е един от най-обичаните японски поети)

                         

                                                


Майсторът Ви пожелава душевен мир и красиви мисли ;)
http://lxpress.alle.bg/ Ремонт на черна и бяла техника, извънгаранционен сервиз, монтаж и поддръжка, консултант ВЕИ, инвеститорски контрол външни и сградни инсталации, графично оформление на рекламни и технически материали, преводи от/на английски/руски езици, editing/proofreading,създаване, оформяне и корекция на съдържание за уеб, текстове, официални писма, поздравления, слогани


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)