вторник, 7 януари 2014 г.

От практиката на сервизния майстор – ремонт на вентилаторна печка

Днес ще разкажа за случай от практиката ми като майстор, който ремонтира различни електроуреди за дома – не само перални, телевизори, сушилни, съдомиялни, фурни и готварски печки по домовете.

Kлиент ме потърси с оплакване от работата на вентилаторна печка  (по-известна сред хората като духалка). Бяха настъпили първите есенни застудявания, човекът имал малки деца и помоли за ремонт на печката.

В случая не си струваше да ходя на посещение у дома му, би оскъпило излишно евентуалната поправка на електроуреда, който не струва много и като нов. А и се бе заредила натоварена серия от посещения за ремонт по домовете на по-големи представители на битовата техника – редовните телевизори  и перални машини – най-често блокирали люкове, проблеми с програматори, помпи и центрофуги, плюс допълнителната ми ангажименти в сервиз за климатици и дневните ми задължения надхвърляха 12 часа на ден, седем дни в седмицата.

Като компромисно решение, предложих да донесе печката при мен, за да мога да я прегледам и ремонтирам. Понякога приемам за ремонт по-дребна битова техника, защото мястото ми е много ограничено. Човекът се съгласи, предложението ми му се стори разумно и една привечер я донесе.

Ето и подробностите по ремонта: вентилаторната печка беше оставена с оплакването, че не работи нормално – включвала се и изключвала постоянно сама. Тествах я и се оказа, че нагревателят се включва и изключва през 2-3 секунди, сякаш невидима пакостлива ръчичка си играеше с ON/OFF бутона за развлечение.  Очевидно нещо не беше наред с терморелето, което управляваше нагревателя.

Разглобих печката и открих, че кълбенца прах и мъх се бяха натрупали на всички ъгли по вътрешността електрическия уред. Едно кълбенце се беше настанило върху пластината на терморелето и именно то пречеше за охлаждането му от въздуха. Изчистих мъхчетата и печката заработи нормално. Сглобих духалката и беше ред на клиента да дойде и да си я вземе.







Като препоръка от майстора на ремонтите на битова техника: Не е желателно вентилаторна печка да бъде поставяна директно върху мъхест килим или подобни настилки, които отделят влакна и прах. Може да се помисли за някаква метална или теракотена подложка. Вече разбрахте защо.

(А който има персийска котка и съпруга дългокоска като мен, да му мисли!  И с прахосмукачката няма спасение)




Изкуството да бъдеш професионалист!

За добрия майстор почивен ден няма!

Важно: Не работя с посредници, а единственият телефон, на който приемам поръчки за ремонт и мога да бъда намерен, е 0898 371028, може да оставите и  съобщение/коментар тук.

Ако се нуждаете от майстор за ремонт на перална машина или друга битова техника (телевизор, печка, фурна, микровълнова, диспозер, сушилня, съдомиялна, абсорбер), запомнете този телефонен номер: 0898 371028, на него може да поръчате ден и час за посещение и сервиз на различни електроуреди за дома.

Ж. к. Борово и близките квартали – Бели брези, Стрелбище, Красно село, Хиподрума, Лагера, Мотописта, Манастирски ливади, Гоце Делчев, Бъкстон, Павлово, Бояна, Овча Купел и др. се ползват с предимство при посещението.


За контакти: Тел. 0898 371028

Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, абсорбери, диспозери, печки, фурни, микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.

======
A home appliance repair technician offers technical support and maintenance for washers, dryers, TV sets, microwave ovens, cookers, etc.

Valid for Sofia

Contact person: Galin Stanev, MSc

Phone: 0898 371028

 Or

 Use the site contact form

1 коментар:

  1. Владислав Емилов (Борово, съседен на вашия блок)

    Привет на най-добрите! :)

    Преди време ремонтирахте пералнята у дома, която не изхвърляше водата. По-късно ви препоръчах на мои близки за диспозер, оказвате се може би единствен, който поправя тези машинки, а преди нова година сменихте и реотана на фурната ни. Сега ви търся отново за ремонт на телевизор, нещо му стана снощи и не смея да го включа.

    Дали може да минете днес или утре (когато ви е удобно), за дас прецените дали и какъв ремонт си струва да бъде извършен?

    Благодаря!

    Интрересна джаджа представяте днес, дано не попадне пред очите на дъщеря ми, че… :)

    Спорни ремонти, инж. Станев!

    ОтговорИзтриване

Благодаря, че коментирахте! :)