вторник, 3 декември 2013 г.

Ремонтите на перални и телевизори са само щрих в платното на живота, рисувано с грижа, умелост и майсторство

Първите декемврийски дни са мрачни, студени, дъждовни, но пазят спомен за отминалите есенните лъчи – … Времето ми като майстор на ремонтите на перални и телевизори е изцяло посветено на работата – има достатъчно поръчки за сервиз на различна битова техника по домовете. Единствено графикът издъхва, претоварен от посещения за извършване на поправка на телевизори, съдомиялни, перални, фурни, микровълнови  или печки. 

Слънцето липсва на софиянци с присъствието на животворните си лъчи и топлината им,   с ярката  светлина, озаряваща по вълшебен начин иначе навъсената прашна столица столица. Появява се за кратко негова бледа кавър версия, като спомен-обещание за минали и предстоящи топли дни. 

Понякога вятърът играе на гоненица със слънцето, което ту се скрива, ту изпълзява плахо от облаците. Последните прииждат отново откъм Витоша и покриват все по-голяма част от небесната шир – първо синкави, после сивкави, а най-крайните дъждовно тъмнеят. Светът става като стара  черно-бяла снимка, после невидим фотограф-художник му възвръща пълноцветието и яркостта. Контрастно. 

Старата тема – дали животът имитира изкуството или то – него…Изкуство за самото изкуство. Декаданс и естетизъм… 

Над това разсъждавам и крача на път към магазин за резервни части, които ми трябват за довършване на ремонт на диспозер и перална машина.


Франк Бернард Дикси, Страст (1892)

                 


 Данте Габриел Росети, Лейди Лилит (1868)

Чантата с инструменти на рамото тежи достатъчно. Често се случва да имам повиквания за ремонт на различни електроуреди – телевизор и печка, пералня или сушилня, това прави задължително носенето на различни инструменти, без които нито една поправка на битова техника не би била възможна. А те са сериозно бреме на рамото на майстора. Особено на прибиране, ако съм понесъл някоя електронна платка в торбичка за домашна работа или както се случва сега – със закупени части.

Не всичко може да се ремонтира на момента. Налага се  смяна на повредените части в повечето случаи. Не знам каква точно би се оказала повредата, какви точно марка и модел ще се окажат повредените телевизор или съдомиялна, за да нося предварително тях с мен. Различни са по вид, форма и цена, от модел до модел. Сменям маншони (уплътнения) и ключалки на перални, диоди на микровълнови, предпазители на телевизори, нагреватели (реотани) на печки, а това са само сред най-популярните или леки повреди. 

Отмина времето, когато есенно  ухаеше на печени чушки покрай блоковете, които подминавам. Обичам тази есенна миризма – печените чушки ме връщат в дните, когато нямаше онова българско чудо на техниката за оцеляване през зимите – чушкопек и бабите печаха на тенекии по дворовете цели чували с чушки, патладжани, после с часове бъркаха в огромни тави доматено-червената лютеница над тлеещите въглени…Нищо общо с купешката…Сега покрай мен прибягват улични котки и псета, подгонени от нуждата за храна и декемврийския студ. 

 Слънцето ми намига дяволито, показало петичка за кратко зад тъмен облак.

Това е живота – контрастни щрихи, за да видим доброто и лошото, да усетим истината и фалша, да се насладим на красотата на различните проявления на изкуството, сравнявайки го с понякога принизена за амбициите ни действителност.

Магазинът за резервни части е пред мен…

===

Технологично време за реакция – от 2 до 4 часа според графикът с ремонти на майстора и отдалечеността на квартала.

Не забравяйте: когато се нуждаете от коректен майстор техник с дългогодишен опит за извършване на професионален ремонт на перална машина или друга битова техника (телевизор, печка, фурна, микровълнова, диспозер, сушилня, съдомиялна, абсорбер), изберете този телефонен номер: 0898 371028. На него може да запазите и поръчате ден и час за посещение и сервиз на различни електроуреди за дома. Възможен е ремонт и на по-дребни електроуреди (ютии, сешоари, вентилаторни печки, DVD и т.н.), които се доставят на майстора за поправка на място.

Ж. к. Борово и близките квартали – Бели брези, Стрелбище, Красно село, Хиподрума, Лагера, Мотописта, Манастирски ливади, Гоце Делчев, Бъкстон, Павлово, Бояна, Овча Купел и др. се ползват с предимство при посещението.




За контакти: Тел. 0898 371028

Качествен сервиз на телевизори, перални машини, съдомиялни, сушилни, електронни платки на климатици, абсорбери, диспозери (мелачки за битови отпадъци), готварски и отоплителни печки, фурни, микровълнови, бойлери, прахосмукачки и друга битова техника и електроника по домовете без почивен ден.

2 коментара:

  1. Вера и Тошо от Борово
    ==================

    Много интелегентно четиво, целият блог предлага интригуващи теми на всестранна тематика. Така и попаднахме на един отличен майстор - инж. Станев.

    Благодаря за ремонта на микровълновата, извършен качествено и за кратко време!

    Рано или късно пак ще се срещнем, засега оставаме фенове на блоговете и публикациите в тях.

    ОтговорИзтриване
  2. Стоян Йорданов

    За събота или неделя ще може ли да ни посетите, за да прегледате пералнята и ако става да я ремонтирате? Ще се обадя привечер. Живеем в Стрелбище, до Втора английска гимназия. Благодаря.

    ОтговорИзтриване

Благодаря, че коментирахте! :)