петък, 30 август 2013 г.

Испанска пъстрота с вариации на тема лято за ремонт на тъжна душа

Този горещ ден бе изпълнен с неосъзната тъга. Не само защото лятото е на път да се изтърколи като стара потъмняла от времето монета, наближавайки втората половина на август, което поражда минорни емоции, но и защото в мен се прокрадва едно усещане, че улисан в ежедневните си ремонти на стари или съвсем нови телевизори и перални нещо някъде съм пропуснал.
Неосъзнато като копнеж, нежелано като досаден спътник в автобус, предизвикано от незнайни причини, които нямат нищо общо с действителността в настоящия й времеви отрязък. Дали е плод на факта, че част от живота си отива заедно с царевичните коси на лятото – прегорели под жежките лъчи на слънцето, поопърпани от шепота на вятъра. Изгарят, изчезват, няма ги… До другото ново лято.

redon
Redon
    Redon
(Кликнете върху изображенията за по-добър изглед.)
Така и летните дни, прекарвани в оплакване от знойните африканските горещини, в съчетание с необходимостта да обикалям квартали и улици на София, за да се придвижа сред мараня и бензинови изпарения до поредния адрес, където ме очакват за сервиз на следващата перална машина с блокирал люк, стар кинескопен телевизор, който повече не става за поправка, някой лъскав LCD негов събрат, чийто уморен от експлоатация екран е потъмнял в знак на протест.    
Излишно е да споменавам, че вечерта самият аз съм за ремонт – навъртял километри под палещите лъчи, едва не припаднал в безкрайно душните, нечовешки горещи, мръсни, смрадливи  автобуси и тролеи, с туптящи от умора ходилца, жадуващ единствено хладен душ и лека вечеря. Няма да мисля за утрешните ремонти, не и тази вечер.
Потъвам в арт морето с присъщата му цветност, яркост, свежест, неизменно съпровождаща представата ми за Испания,  пред екрана на лаптопа се унасям в свят различен от този на майстор, който ремонтира перални, телевизори и печки, улавям шума от вятъра, който се е заплел в елегантните бели рокли на младите дами, развява косите им, обръща кокетните им, дочувам грохота на вълните. Един самотен пристан за рибарски лодки, където мен ме няма. Дочувам далечен плач на испанска китара.
josepvayreda
Josep Maria Vayreda Canadell (1932-2001)
 Josep Maria Vayreda Canadell (1932-2001)

joaquinsorollabastida
Joachim Sorolla (1863 – 1923)
 Joachim Sorolla (1863 – 1923)

С лека тъга е напоен днешният ден. Прилепнал е плътно за мен като мокра блузка по гърба на младо момиче. Без онзи естетски привкус, способен да те остави без дъх, да замае главата ти с непринудеността си, да те направи безумно щастлив от спомена за далечна пролет.  Старата монета се изплъзва измежду пръстите ми и потъва в процеп на напуканата от лятното бездъждие земя. Безвъзвратно си отиват дни и хора, сезони, чувства и надежди. Дори да се завърне лятото след време, нещо мъничко ще е, но ще е друго. Различен ще съм и аз. И да простя това, че си заминава без да спре пъстро, дръзко и босоного, без да помаха за сбогом, дали ще мога да забравя?

danseuse_1931_joan_miro
Joan Miró (1901 – 1983)
  Joan Miró (1901 – 1983)

Ех, лято многоцветно, оставяш спомени и рани, едно море и нашите длани…

francisco-sans-castano-spanish-painter-paintings-still-life-with-mandolin
Francisco Sans Castano
 Francisco Sans Castano

pablo-picasso-mediterranean-landscape
Pablo Picasso
 Pablo Picasso
Малко испанска пъстрота с вариации на тема лято.

Следват няколко мисли на Пикасо, които бих искал да шерна с вас.

* Изкуството е лъжа, която ни кара да осъзнаем истината.

* Отлагай за утре само онова, което искаш да остане несвършено и след теб.

* Не остаряваме, само ставаме по-зрели.

 Пабло Пикасо

#################################

Инж. Галин Станев

За контакти:

Тел. 0898 371028


Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, печки, фурни,  микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.

===========================================

A home appliance repair technician offers technical support and maintenance for washers, dryers, TV sets, microwave ovens, cookers, etc.

Valid for Sofia

Contact person: Galin Stanev, MSc

Phone: 0898 371028


Or

Use the site contact form



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)