сряда, 19 юни 2013 г.

Пишман майстор поставя диагноза на телевизор



Една ранна сутрин се обади потенциален кандидат за посещение за ремонт и обясни, че бил повреден телевизорът му. Като го включел  „пращял и издавал извънземни звуци”. А след като загреел, спирал да издава тези звуци. После постави сам диагнозата с тон на майстор техник с над тридесетгодишен опит – „Най-вероятно е от потенциометъра”. Обясних, че едва ли има изобщо потенциометър, защото такъв имаха старите руски телевизори преди много години. Човекът упорито държеше на своето и внесе яснота защо – някога имал ВЕФ, който пищял по същия начин като се повредел потенциометъра. 

Този елемент служи за усилване на звука и не е възможно да има механичен потенциометър в модерните телевизори, защото са с електронно управление. 

Разяснението ми в ролята на телевизионен майстор и технически консултант с инженерно образование с две специалности не задоволиха пишман „колегата”, който каза, че ще помисли и така разговорът приключи. Сигурен съм, че е продължил да търси майстор, който да се съгласи с мнението му за повредения потенциометър и да се „впечатли” от техническите му „познания”. 

Не се случва за първи път някой да звъни с повреден телевизор, пералня или печка и сам да твърди, че става въпрос за нещо, което е повече от абсурдно при определен електроуред.  Например, наскоро ме търсиха за проблем с програматор на пералня, а се оказа блокирал люк. Друг път отново вместо програматор се оказа запушен филтър. Понякоха интернет, съседи или приятели насочват в погрешна следа. Хората мислят, че е повредено нещо конкретно, а се оказва съвсем различно. Често няма как да се направи диагностика по телефона. Трябва да се види, измери и тогава да се пристъпи към ремонт или закупуване на нова част.

Ако не сте сигурни или не разбирате какво точно се е развалило, не се доверявайте на ваши догадки, съседски мнения или да правите невъзможни сравнения между чушки и домати (в моя пример между ВЕФ и телевизор Samsung). Има сервизи и майстори за тази цел. 


Ремонт lxpress

За контакти:

Тел. 0898 371028

Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, печки, фурни,  микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)