четвъртък, 28 март 2013 г.

Прозрачен 3D компютър за добър ден от майстора на ремонтите на телевизори и перални

Сутринта имах малко време преди да тръгна към ремонт на пералня, последван от сервиз на телевизор в близък квартал и споделям нещо интересно, което прочетох. Информацията датира от няколко седмици, но с моите ремонти напоследък все повече  нямам свободно време за своите хобита.
Разбулване на някои от тайните на новия  прозрачен 3D компютър – тази технологична новост харесах и разказвам за нея.
Прозрачният  3D компютър, който  дава възможност на юзърите да пошават с ръчички и да се докоснат до дигиталното съдържание, бе показан на конференция на Технологии, забавление и дизайн  (ТED - Technology, Entertainment and Design ) в Лос Анджелийс преди около месец.  Джина Лий, все още студент в Масачузетския институт по технологии, докато е на стаж в Microsoft’s Applied Sciences Group работи по създаването на съвсем нов като концепция и технология компютър.
За какво става дума – технологията SpaceTop 3D компютър прави възможно за потребителите  да прокарат ръце зад екрана и да боравят ръчно с икони и приложения, а едновременно с това очите им биват проследени от вградената камера, коята следва и напасва  зрителния ъгъл и създава представа, че  компютъра е наистина 3D.

      

За осъществяването на тази модерна техология са използвани прозрачен  LED екран, 3D графики и камерен монитор за предварителен контрол на програмата за проследяване на движенията на очите и жестовете. Така се създава илюзията за кутия зад екрана.
„С двете си ръце навлизаме буквално в дигиталния свят ” – пророкува Лий. Той още споделя, че  потребителите вече ще могат да избират и местят файлове, все едно се борави с книги.  На сайта си е добавил, че модерната технология разширява традиционния интерфейс на монитора като добавя интерактивна технология и визуална техника, които спомагат за плавния преход между 2D и 3D. Използващите SpaceTop 3D desktop ще могат да печатат, кликат и директно да обработват елементи от интерфейса, които с движат свободно в 3D пространството над клавиатурата. Научна фантастика ли – не и според създателя си, който е уверен, че до десетина години тази система ще бъде внедрена и използвана масово. Има тъчпад, който уеснява работата там, където не достига прецизност на движенията на ръцете.

       

Естествено, този SpaceTop 3D компютър е на много ранен етап и все още не се планира създаването на устройства от този тип за масовия пазар.

Е, това беше. От майстора на ремонтите на битова техника – пожелание за приятен ден. Слънцето и топлината са в душите на тези, които обичат пролетта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)