понеделник, 25 февруари 2013 г.

Подреждане на мислите и работния плот на майстора преди поредния ремонт на телевизор

Понеделник отново. Въртележката на дните лети с шеметна скорост, променят се хора, събития, дни, ремонти. Телевизори, перални, печки придобиват различна форма и марка, друга повреда, нови собственици. Работата ми остава без особено разнообразие – надявам се да не продължи вечно това състояние, но не мога да кажа, че съм недоволен от нея. Когато другите възможности не достигат до теб поради много фактори, бъди щастлив с това, което имаш. 

Преди да започна с ремонта на една платка на телевизор ще разчистя майсторския безпорядък от работната ми масичка. Какво ли няма на нея, останало от вече приключили поправки на различни елементи от битова техника или електроника! Всякакви инструменти и уреди, някои сам съм приспособявал за различни цели, с които извършвам належащи ремонти. Имам мултицет – 3 броя за различни измервания, осцилоскоп, генератор за сигнали с различна амплитуда и честота, амперклещи, стенд за програмиране и записване на ЕЕRОМ и микропроцесори, сам приспособих и измайсторих поялник с горещ въздух с регулиране на температурата, който позволява запояване и разпояване на SMD елементи, защото тези в магазините не са по финансовите възможности на обикновен инженер, който се занимава с ремонт на телевизори, климатици, перални, съдомиялни и прочие техника, защото повечето фирми предлагат обидни условия на труд и заплащане или просто не се вмествам във възрастовата група на желаните служители. Преди последните избори имаше прераздпределяне на енергийния пазар и фирмата, за която работех в областта на зелените технологии най-безславно бе закрита. Сегашните протести не ме впечатляват, просто вече съм виждал и изпитал на собствен гръб желанието на управляващи кръгове да завладеят контрола над определени сектори. 

По този повод си припомням някои цитати на мъдри личности:

* Това, което е станало е безмислено да се обсъжда... не трябва да обвиняваш миналото. Конфуций

* Красотата се крие навсякъде, но малцина имат очи за нея. Конфуций

* Свободен си да промениш решението си и да избереш различно бъдеще или друго минало. Ричард Бах

* Някои художници превръщат слънцето в жълто петно, а други – жълтото петно в слънце. Пабло Пикасо

* Признавам, че не вярвам във времето. Владимир Набоков
* Докато човек има светлина в ума си, топлина в сърцето си и сила в тялото си, той всякога може да има успех в работите си. Дънов

* Съвременните хора се оплакват, че нямат големи постижения, че нямат успех в работата си. Защо нямат успех? – Защото те очакват повече от другите, отколкото от себе си. Дънов

* Tакава една чудна и толкова хубава бъркотия е животът!  Димитър Талев

(Преводът от английски език и интерпретацията на цитатите са мои с изключение на последните три, разбира се!).

Няколко снимки преди да разчистя майсторската бъркотия и да се заема с ремонта на гореспоменатия телевизор. Малко по-късно имам ново посещение при клиент за сервиз на пералня.

    

    

Една усмихната седмица, която би могла да доведе до положителни промени в нелекото битие на обезверения, обосял, претръпнал към празни обещания народ, ви пожелава майсторът на ремонтите на битова техника, накратко аз. ;)

2 коментара:

  1. Страхотни сентенции си цитирал майсторе! Много ми допадна мисълта на Дънов - Докато човек има светлина в ума си, топлина в сърцето си и сила в тялото си, той всякога може да има успех в работите си.

    Спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересен постинг, майсторе. Тайни от кухнята на майстора. :)Данчо Стоянов

    ОтговорИзтриване

Благодаря, че коментирахте! :)