събота, 13 октомври 2012 г.

Спокоен уикенд с есенен пейзаж от майстора на ремонтите

Тази съботна сутрин бе малко мрачна в София. Сивотата на дните подтиска настроението и поражда тъжни чувства. Малко прилив на цветна енергия ще ми се отрази добре преди да поема към отдалечен столичен квартал за ремонт на пералня. Собственикът се оплака, че се чува особен шум. Да видим каква изненада ще открия днес в процеса на поправяне на тази необходима за всяко домакинство битова техника!

За настроение поглеждам към стената и погледът ми се спира на малка пъстра керамична картинка. Жълто, червено и синьо – ярките багри тонизират и зареждат с настроение.  Преди известно време нарисувах този есенен пейзаж. Ето и историята на неговото създаване.

Беше ми останало парче от глина, почти втвърдено и негодно за работа. Не исках да го изхвърлям, хрумна ми идея за пореден експеримент. Натиснах го да стане плоско като дъскичка с дебелина около 1 см. Оформих работната зона, която е с размери 3х5см.

Нанесох грунд, след което го нарисувах с акрилни бои. Избрах ярките и свежи цветове, защото привличат окото и съответстват на темата на картинката – щедрият откъм багри и нюанси сезон доставя удоволствие и със своето претворяване. Представлява есенен пейзаж на полето с малко селце на заден план в дъното. Рисувана е в импресионистичен стил. Освен всичко друго са необходими много точна ръка на майстор, силно зрение и много търпение.


         

Пукнатините по рамката, която е в натуралния си цвят, са естествено формирани в резултат, че глината бе по-втвърдена. Премачках я неколкократно и реших да ги оставя за постигане на допълнителен визуален ефект – земята, в очакване на напоителните  есенните дъждове, които да я върнат към нов  живот след летните жеги. Накрая лакирах, поставих малка закопчалка на гърба. Цялата керамична плочка е с размери 5х7см.

Пожелавам ви спокоен ден с  много поводи за усмивки и любов. Ако все пак се наложи, може да ме намерите ето тук за някой спешен ремонт на печка, телевизор или пералня.
http://lxpress.alle.bg/

1 коментар:

Благодаря, че коментирахте! :)