петък, 1 юни 2012 г.

Каква перална машина да закупим - две хитринки от Майстора


Хубав ден е днес – петък, топличко, слънцето понапича все още свенливо. Доста дъжд, студ и  емоции изпълваха последните майски дни. А казват, че май бил най-хубавият месец. Почти се радвам, че свърши и започва юни.



Докато чакам да ми доставят резервни части за ремонта на един телевизор, ще споделя малко от опита си и какво да вземете под внимание когато купувате някакъв битов електроуред, в случая перална машина.

Подсетих се за тази тънкост при пералните докато бях  на посещение за ремонт. Оказа се изгорял мотор. За съжаление , тя беше от типа на евтините технически изпълнения на едната ни южна съседка (няма да споменавам марката) -  нямаше люк за ревизиране  на механизмите на пералнята отзад, наложи се да я обръщаме настрани, изобщо голяма  мъка си беше.


                              


Пълен абсурд е да се прави подобен ремонт при домашни условия – за да се поправи,  трябва да се разглоби цялата пералня! Сметнете сами колко време, мускули, нерви и пари отиват да се платят целия безумен напън и труд.






Съветът на Майстора при закупуване на перална машина за домакинството:






В този ред на мисли реших да напиша два - три съвета или по-скоро какво да гледате при закупуване на перална машина, което не се случва много често в живота. Помислете за по-качествен уред, макар и малко по-скъпичък.

*   При огледа на пералната машина отпред обърнете внимание дали има най-долу нещо като чекмедженце – отваряща се лента, зад която обикновено е скрит филтъра. За по-сигурно попитайте продавача за филтър. При по-евтините модели няма филтър, което ще ви създаде доста главоболия при използването – като се започне от запушени маркучи и се стигне до изгоряла помпа.


*  Огледайте и задната страна на пералнята – вижте дали има люк за ревизиране. Това обикновено е отделна кръгла, елипсовидна (възможно е да бъде и с друга форма) ламарина, захваната с няколко винта. Наличието на такъв люк ще ви спести доста нерви и парички при евентуална повреда на машината. Вече обясних защо.





Е, аз тръгвам по задачи – чакат ме за телевизора, получих резервните части.


Освен, че днес е петък – денят на майстора, нека не забравяме най-хубавото – първи юни е Денят на детето.  Да пазим и обичаме нашето бъдеще!

 




                                   

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)